Стартират акции за кръводаряване в столични молове
Стартират акции за кръводаряване в столични молове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стартират акции за кръводаряване в столични молове
59704
Стартират акции за кръводаряване в столични молове
  • Стартират акции за кръводаряване в столични молове

Започват акции за безвъзмездно кръводаряване в столичните молове, съобщиха за Дарик от Националния център по трансфузионна хематология. За целта още утре в един от търговските комплекси ще бъде разкрит временен пункт и желаещите ще могат да даряват всеки ден между 11 и 16 часа, в продължение на една седмица. Акциите обаче ще бъдат повторени и в други молове, само ако настоящата кампания бъде отчетена като успешна.

Към момента трансфузионният център разполага с достатъчно кръв и кръвни продукти, поясни директорът му доцент Андрей Андреев. Инициативата се прави с цел да се стимулира кръводаряването, а идеята тя да се състои в търговски комплекс се ражда от разговор на Андреев с кръводарители.

"След един разговор с три жени кръводарителки дойде идеята. Те самите попитаха къде се правят такива акции и аз отговорих, че правим в училищата, в университетите, в учреждения. Попитаха ме дали не ходим в моловете и аз казах, че не ходим. Те ми казаха, че в Дубай това се правело в моловете, защото там посетителите са млади хора, които биха били съпричастни към идеята за кръводаряване", обясни Андреев.

Всеки дарител ще има възможност да получи резултати от направените му изследвания за СПИН, сифилис, хепатит Б и хепатит С.

"Надявам се, че поне 15-20 човека да се отзоват, тъй като за начало това ще бъде чудесно", допълни още Андреев.

От кръвния център припомнят, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 2 месеца. От пожелалите да дарят се изисква да не са приемали лекарства през последните 48 часа.