Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки
Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки / Дарик радио - Силистра
Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки
59720
Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки
  • Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки

Деца от Силистра майсториха вълшебни сурвачки в традиционното ателие, което отваря врати по празниците в дунавския град вече 11 години.

В творчески работилници се преобразиха залите и фоайето на общинския съвет в Силистра вчера. С помощта на етнографи и преподаватели второкласници от две силистренски училища - „Вапцаров" и „Кирил и Методий", както и ученици от клубовете по изобразително изкуство към обединения детски комплекс, кичиха дрянови клонки, редиха поздравителни картички и празнична украса.

Вълшебствата на сурвакниците разкриха 8-годишните Христо, Естел и Симона:

Геврек, нанизваме пуканки и сушени плодове..."; „Мойта сурвакница е направена от гевреци, пуканки, сушени сливи, пуканки и розичка отгоре. За да тръгне новата година здрава, весела. Новата година да мине весело и другата година пак да дойде."; ... тя е от дрян, на нея се слагат пуканки, сушени плодове, геврек, люта чушка. .. ако имаше повече работи, щеше да стане по-богата. Всяка година правим с тати сурвакница. Обичам да сурвакам, защото сурвакам моите близки. Много ги обичам и те много ме обичат."

Символичен домакин на ателие „Вълшебни сурвачки" тази година бе читалище „Христо Ботев" в силистренското село Българка. Негови представители, начело с кмета Тодор Маринов, подредиха софра със 7 постни ястия и възпроизведоха местната традиция на Бъдни вечер и Коледа. А 76-годишната баба Мария Георгиева, водач на местната фолклорна група, разказа за традицията Сурваки в нейните детски години.

„През деня бащите ни ходеха в гората да ги секат. Те ги дялкат пък ний им слагахме пуканки, сливки, орехчета....От дрян се прави да бъде както дряна е здрав, така да бъде цялото семейство. Пуканките се слагат да има много цвят по дърветата, чушките също, за да се ражда повече пипер... И като стане 12 ч. родителите ни вдигат от сън и до сутринта ходим да сурвакаме. Като отидем при роднините ни даваха стотинки, по едно орехче, суха слива. Сутринта изсипваме кой колко е събрал. .... А сега като влезе три годишно и казва: „ искам голяма пара, червена да бъде" -таквоз искат".

Изложбата от сурвачки, изработени от децата на Силистра, ще украсява общинския съвет до 20 декември, съобщиха организаторите от общината.
А осемгодишната Симона отправи празничния благослов в аванс към всички.

„Сурва весела година, догодина до амина.
По Йордановден да има люта снеговита зима.
По Гергьовден из нивята дъжд да напои житата.
По Петровден благо слънце да погали всяко зрънце,
та Кръстовден да ни свари със препълнени хамбари.
Сурва весела година, догодина до амина."

Повече чуйте в звуковия файл.