Кризата в Сирия може да залее целия регион, алармира Кристалина Георгиева
Кризата в Сирия може да залее целия регион, алармира Кристалина Георгиева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кризата в Сирия може да залее целия регион, алармира Кристалина Георгиева
59744
Кризата в Сирия може да залее целия регион, алармира Кристалина Георгиева
  • Кризата в Сирия може да залее целия регион, алармира Кристалина Георгиева

До няколко месеца бежанците от кризата в Сирия ще надминат един милион, според прогнозите на ООН. Това каза в предаването „Годината” на Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.

„До края на годината регистрираните бежанци вероятно ще минат 600 000 души, а с нерегистрираните ще са около 750 000 души”, каза още тя. 1,2 милиона са хората в Сирия, които са напуснали домовете си, но не и страната, изтъкна още еврокомисарят. Дори и бежанците да не минат милион, на място се вижда, че всеки, който минава през границата добавя към вътрешно политическите проблеми, каза тя.

„500 000 палестинци, които са бежанци в Сирия доскоро не напускаха страната, защото тя им дава най-много възможности. Вече палестинците бягат и от Сирия, Йордания не ги приема, Ливан ги приема, но пък в много лоши условия в бежански лагери”, обобщи още Георгиева.

Европейският съюз е предоставил досега 400 млн. евро за кризата в Сирия, 126 млн. от тях са от бюджета на Европейската комисия, обяви Кристалина Георгиева. Най-вероятно догодина ще трябва субсидиите да са горе долу на същото ниво, каза тя. По думите й Европейската комисия ще приключи годината с 1,1 млрд.евро хуманитарна помощ, а над 12-13% от бюджета се отделят за трагедията, причинена от конфликта в Сирия.

„В Сирия кризата е такава, че може да залее целия регион”, прогнозира още Георгиева и заяви още, че тази година е имало прекалено много бедствия, причинени от жестокостта на хората.

Има решение за увеличаване на парите за бежанците в Мали, защото там положението се влошава, каза още еврокомисарят. Конфликтът в северната част на Мали се влошава, защото само за месеци екстремистите, ислямистите успяха да пратят в изгнание над 400 000 души, каза още Кристалина Георгиева. От 19 на 39 млн. евро е увеличена помощта за Мали.

„България се променя трудно, но към по-добро” - така еврокомисарят обобщи изминалите 20 години за страната ни.

Кристалина Георгиева си поделя със Сергей Станишев второто място в класацията на Дарик „Политик на годината”. Първото място е за президента Росен Плевнелиев, но той номинира за почетното първо място именно еврокомисарят Кристалина Георгиева.