Бежанците от кризата в Сирия по преценка на ООН ще бъдат над 1 млн. след месеци
Бежанците от кризата в Сирия по преценка на ООН ще бъдат над 1 млн. след месеци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи - в интервю за „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Не сте в студиото, защото сте къде?

В Бейрут, на летището. Току-що приключихме два дни посещение в Ливан, срещи с бежанци, много тежки моменти с тях, и отивам оттук в Йордания, където положението е също много сериозно. Колкото повече се утежняват боевете в Сирия, толкова по-трудно е да помагаме на хората там, толкова по-страшно е за тях да остават, а това значи увеличаване на потока на бежанци. Минахме петстотинте хиляди преди една седмица, до края на годината най-вероятно регистрирани ще бъдат поне 600 000 души, а може би с нерегистрираните 700-750 000 души. Тежко положение.

Т.е. бежанците от кризата в Сирия наближават милион?

Бежанците от кризата в Сирия по преценка на ООН ще бъдат над 1 милион след няколко месеца. Това е за съжаление реалистична преценка. Вътре в Сирия има 1,2 милиона, които са напуснали домовете си, но са още в страната. Даже една трета от тези хора да решат, че отчаянието е прекалено голямо, опасността е такава, че трябва да бягат, ще стигнем до този… до това число. Но дори и да не го стигнем, дори да не минат милион, това, което виждаме тук, е, че за страните, за съседите всеки човек, който минава границите, добавя към вътрешнополитическите, вътрешните проблеми – Ливан… и Ливан, и Йордания имат много внимателен баланс да поддържат в собственото си население. Петстотинте хиляди палестинци, които са бежанци в Сирия, доскоро не напускаха Сирия. Защо? Защото Сирия дава най-големи права на палестинците, те имат възможност да работят, да учат. Но тук аз се срещнах със семейства, палестински семейства, вече и палестинците от Сирия бягат, а това за Ливан, това за Йордания, това е много, много сериозен проблем. Йордания не ги пуска на тяхна територия, а Ливан ги приема, но те трябва да са в бежански лагери за палестинци, които са много трудно място за живеене. Те са пренаселени сега, а като дойдат още хора, просто не знам те как ще се справят.

Каква е помощта от Европейския съюз, когото представлявате?

Европейският съюз като цяло е далеч… най-големият донор. Ние заедно със страните членки сме предоставили досега 400 млн. евро. От тях 126 милиона са от бюджета на комисията, от нашия бюджет, и тук аз обявих 30 милиона повече, т.е. бяха 96, сега са 126 милиона. И да ви кажа, ние вече мислим за това какво ще правим януари с парите от следващата година, тъй като най-вероятно догодина ще трябва да бъдем горе-долу на същото ниво. Само за сравнение - това е много голяма част от нашия бюджет. Ние тази година ще приключим с милиард и 100 милиона хуманитарна помощ. Значи, повече от 12-13% са за трагедията, причинена от конфликта в Сирия, а има толкова много места по света, където нашата помощ е критична, за да могат хората да оживеят.

Преди седмица обявихте увеличаване на парите, които Европа дава за бежанците в Мали, вие бяхте там.

Аз бях… Да, бях заедно там. Това беше много навременно решение, защото конфликтът в северната част на Мали за съжаление само се влошава. Там ислямистите, екстремистите  се оказват по-силни и те буквално за месеци успяха да пратят в изгнание зад граница на други страни или вътре в Мали над 400 000 души. Ние увеличихме помощта от 19 на 39 млн. евро специално за този конфликт в Мали. Да не забравяме, че Мали, както и другите страни от Сахел бяха поразени от суша и глад, така че там конфликтът удря по хора, които вече са отслабнали от други кризи. Видяхме се с премиера на Мали в събота, в понеделник армията го свали. Това само по себе си показва колко е деликатно положението там.

Сега, знам, че ви притиска, а понеже и пътувах с вас и знам как тичате от едно място  на друго, трябва да излитате със самолет, да ви кажа какво се случи в студиото. Дарик номинира петима политици, които да бъдат политик на годината. Правим го за първи път, ние, по наше решение на хората, които работят в Дарик. Вие бяхте едно от тези имена и аз за всеки давах аргументи защо трябва да бъде политик на годината. За вас ги спестявам, защото в кризисните времена в Европа един политик да успее да убеди останалите ръководители в Европа да дават пари за кризи като тази в Мали, за почти милион бежанци в Сирия както и за други конфликтни точки, вече показва, че заслужава да бъде политик от България на годината. Това го прескачаме. При гласуването вие сте втора, заедно със Станишев, президентът Плевнелиев е политикът на годината с най-много точки, но…

Поздравявам го, поздравявам президента.

…но президентът каза, тъй като той има право да гласува също като политик на годината от миналата година, той каза, че вие сте политикът на годината.

Много му благодаря, честитя му, той го заслужава. Ние имаме само това и да се гордеем с избора на народа ни, това, че Росен Плевнелиев е нашият президент и политикът на годината. Честито.

По-скъпи ли бяха кризите тази година? Миналата година гостувахте в студиото и казахте, че всяка година…

…е по-тежка.

…кризите стават по-скъпи.

Определено, тази година потвърди точно това. Ние имахме много сериозна криза в Сахел, в Сомалия положението никак не е леко. Тук, в Сирия, експлозията е такава, че може да залее региона, не само да остане в Сирия. Судан много тежко върви, има малко напредък, но далеч, далеч от това, което е необходимо. Така че да, тази година също е много тежка. Аз да ви кажа от това посещение тук. Дечица 4-5-годишни ми дадоха рисунки вчера, бежанци деца, деца от Сирия, деца на войната, и една от рисунките беше на едно момченце Али. Нарисувал е танк, нарисувал е автомат и нарисувал там своя братовчед Абдула, който е застрелян. Това, да ви кажа, ми е на мен  в сърцето - че да, има много бедствия, причинени от майката природа. За тях трябва да сме по-добре подготвени. Но тези, които са причинени от жестокостта на хората, те са най-опасните според мен. Те подкопават човечността. И тази година имахме много, прекален много от тях.

Не бих искал да съм политик на ваше място, г-жо Георгиева. Миналата седмица аз видях в Мали, вие се сдържахте, макар че и вие, честно казано, май накрая не издържахте, когато пристигащите с камиони бежанци от северната част, вече на територията на Буркина Фасо, с по една бутилчица вода и една черга, извадиха и ви подариха подарък - кутийка за бижута и едно шалче. Сега, тая седмица картини ви подаряват деца на бежанци в Сирия и, доколкото знам, началото на януари отивате в Хаити.

Това с туарег бежанците, които ми подариха… които слязоха от тоя камион с нищо, само с дрехите на гърба си, но имаха в сърцето си тая щедрост на нас, на мен подарък да направят, това е, което ще го нося от това пътуване. Но и в по-широк план - че ние, тези, които имаме повече, трябва да погледнем на тези, които нямат, които много по-малко от нас имат, но са запазили човечност и щедрост. Да си отворим сърцата, сега сме преди Коледа, преди празниците, да си отворим сърцата, да си отворим и кесиите, да помогнем на някого, който има нужда от това - до нас или някъде на далечно място

Накрая, двайсетте години на България в едно изречение, 20, понеже Дарик става на 20 през януари.

На 20 години става и хуманитарната служба на Европа, така че на вас честит рожден ден, на нас честит рожден ден. България се променя трудно, но към по-добро, и Дарик за това много помага. Така че честит рожден ден и продължавайте още едно поне, какво да кажем, сто пъти по двайсет.

Кристалина Георгиева, еврокомисарят от България. Пряко включване от Бейрут на път от един бежански лагер в Ливан към друг бежански лагер на територията на Йордания. Все бежанци от Сирия, които по прогнози на ООН, казва тя, е възможно да надхвърлят един милион души през следващите месеци. Кристалина Георгиева, една от номинираните за политик на годината 2012, остава втора в класацията заедно със Сергей Станишев, но тя беше номинацията на Росен Плевнелиев, който стана политик на годината.