Сирийската армия обстреля един от южните квартали на Дамаск
Сирийската армия обстреля един от южните квартали на Дамаск / снимка: Reuters, архив

Сили на правителството в Сирия обстреляха днес един от южните квартали на Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП. Правозащитниците информират също за обстрели и битки в редица предградия на столицата.

Войските обсипаха със снаряди вече силно пострадалия квартал Атали, а също така Хараста и Ербин в лозарския район Източна Гута край Дамаск, уточнява организацията, разполагаща с обширна мрежа от информатори в страната.

Тя споменава по-специално за сблъсъци край Хараста между въстаници и войници на режима, започнали неотдавна мащабна кампания, за да изтласкат бунтовниците от близо осемкилометрова зона около Дамаск.

Югозападно от столицата танкове обстреляха град Дарая, обсаден, според правозащитниците, преди около месец и щурмуван от сирийската армия. Над Дарая прелитат също изтребители-бомбардировачи, допълват и активисти от мрежата на Генералната комисия на сирийската революция.

В Северна Сирия въстаниците подновиха днес сраженията с войници, получили нови попълнения, за контрола върху едно от най-големите пехотни училища в страната. Две трети от комплекса бяха превзети вчера от въоръжената опозиция, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Сирийски изтребители бомбардировачи изстреляха най-малко две ракети срещу палестинския бежански лагер Ярмук и съседните квартали в южната част на Багдад, съобщиха Ройтерс и АФП. Това е първата бомбардировка на лагера от началото на бунта срещу режима на президента Башар Асад преди 21 месеца.

Според местни активисти в Дамаск десетки хора били убити когато ракета улучила джамия в бежанския лагер. В джамията Абдел Кадер Хусейни са настанени близо 600 бежанци от обхванатите от насилие съседни квартали.

Сирийската армия обстреля един от южните квартали на Дамаск
netinfo

В същото време дезертьори от сирийското правителство и опозиционни фигури сформираха вчера орган, който ще се намеси, за да предотврати рухването на държавните институции, ако президентът Башар Асад падне от власт, предаде Ройтерс.

Свободният национален сбор бе сформиран предимно от членове на новата опозиционна коалиция, призната тази седмица от 114 държави като законния представител на сирийския народ.Седемчленен изпълнителен съвет, начело с бившия премиер Рияд Хиджаб, ще ръководи Свободния национален сбор, обявиха организатори.

Създаването на новия орган е породено от опасенията, че ако Асад падне, неговите противници ще започнат саморазправа с държавните служители, които не са се присъединили към въстанието, и така ще предизвикат разпадане на държавата, допълва БТА.

Според бившия заместник-министър на петрола Абдо Хусамеддин, който избяга от режима през март, в Сирия има поне 1,5 милиона души, наети в държавни органи и предприятия.

Насилието в Сирия взе вчера общо над 100 жертви; близо 40 души бяха убити в тази военна академия, добавят правозащитниците. От началото на народното въстание срещу режима на 15 март 2011 г., прераснало във въоръжен конфликт, правозащитната организация съобщи за над 43 000 загинали, посочва АФП.