Бан Ки-мун не вижда край на войната в Сирия
Бан Ки-мун не вижда край на войната в Сирия / снимкa: Reuters

Няма никакви перспективи, че на продължаващия 21 месеца конфликт в Сирия ще бъде сложен край или че правителството и опозицията някога ще започнат преговори, заяви снощи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на последната си пресконференция за тази година, предаде Асошиейтед прес.

"Сирия започна годината с конфликт и я завършва във война", подчерта генералният секретар на световната организация. Той бе категоричен, че политическото уреждане е единственият път към прекратяване на насилието и използва случая, за да призове отново Съвета за сигурност да преодолее сериозните разногласия между отделните членове и "да даде конкретни политически насоки" на враждуващите страни.

В доклад до Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман предупреди, че участието на ливанци, които се сражават и за двете страни в сирийския конфликт, създава опасност за Ливан, предаде Ройтерс. "Обстановката в Ливан остава под влиянието на конфликта в Сирия . . . Престрелките през границата и контрабандата на оръжие продължават". Според Фелтман вече има множество доказателства, че ливанци се сражават както на страната на режима, така и на опозицията. "Това е нарушение на политиката на отделяне от Сирия на ливанското правителство и значително увеличава рисковете за тази страна".

Ройтерс припомня, че миналата седмица Сирия издаде международна заповед за арест на бившия ливански премиер Саад Харири по обвинения в тероризъм, финансиране и доставка на оръжие на въоръжената опозиция срещу режима в Дамаск.

Фелтман също изрази песимизъм, че "Сирия ще бъде разрушена", ако нищо не се направи да се промени динамиката на сегашния конфликт и да се премине към фазата на политическите преговори.

Палестински групировки, базирани в бежанския лагер Ярмук край Дамаск са установили контакти с лидери на въоръжените бунтовнически групи и настояват те да не използват лагера като база за нападения срещу правителствената армия, предаде ИТАР-ТАСС. Според Ройтерс въоръжени палестински милиции в лагера участват в сраженията на страната на бунтовниците. В лагера е имало въоръжени сблъсъци между въоръжени членове на групировки, които са на противоположни позиции в сирийския конфликт.

В 20 часа местно време снощи изтече крайният срок, който командването на сирийската армия обяви за евакуация на населението на Ярмук. Засега обаче няма съобщения, че правителствените части не са започнали офанзива срещу лагера. Потокът от палестински бежанци към границата с Ливан се засилва. Асошиейтед прес предаде, че 100 000 от 160-те хиляди обитатели на лагера Ярмук вече са го напуснали, пише БТА.

Продължават боевете и бомбардировките на сирийските ВВС и в други предградия на Дамаск. По данни на сирийската правителствена информационна агенция "Ал Уатан" армията е пленила бойци от опозицията, сред които и бойци от Ливан, Саудитска Арабия, Турция и няколко азиатски страни.

Боеве се водят и в Алепо, в района на град Хама /на 220 км северно от Дамаск/. Свободната сирийска армия е започнала настъпление на широк фронт срещу този важен провинциален център с намерението да пресече пътя за снабдяване на армейските части, съсредоточени в и около Алепо. Ройтерс предаде, че бунтовниците вече контролират "поне шест града" в едноименната провинция. С това се създава реална възможност бунтовниците в Хама за да се включат в операциите на въоръжената опозиция срещу Дамаск. Ройтерс уточнява, че сведенията за обстановката във вътрешността на Сирия не могат да бъдат потвърдени от независими източници заради ограниченията за достъп на чуждестранни медии.