КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 70% от хората са чувствителни към магнитните бури
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 70% от хората са чувствителни към магнитните бури / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 70% от хората са чувствителни към магнитните бури
60264
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 70% от хората са чувствителни към магнитните бури
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: 70% от хората са чувствителни към магнитните бури

70% от хората на Земята са чувствителни към магнитните бури. Най-тежко са засегнати сърдечноболните, страдащите от хипертония, инфаркти и други подобни заболявания. Това заяви в предаването „Клиника на шестия етаж" кардиологът от МБАЛ „Еврохоспитал" д-р Тихомир Боев. Той уточни, че магнитните бури повишават кръвното налягане, съсирваемостта на кръвта и хората стават напрегнати, понякога получават главоболие и гадене. Интересен е фактът, че преди 20 години броят на чувствителните към явлението е бил двойно по-малък и това се дължи на увеличената слънчева активност, допълни той. Хората, които не се влияят от магнитните бури обикновено са с добра физическа култура и живеят здравословно.

Вярно е, че сърцето може да боли. Симптоми за кардиологични проблеми са болките в средата на гърдите, изтръпване на лявата ръка и задух. При наличието им трябва да се обърнете към лекар и в никакъв случай да не прибягвате до самолечение, подчерта д-р Боев.
По думите му твърдението, че болните от сърце и високо кръвно трябва да се хранят безсолно, е мит. Хората усвояват солта по различен начин и не може да се каже кой и какви количества може да приема, каза още д-р Боев.

Тревожна е тенденцията за рязък спад във възрастта на сърдечно-съдовите заболявания. Преди години от тях страдаха хората над 60 години, а сега заболяват дори тийнейджъри, посочи д-р Боев. Той даде за пример свой пациент, който получил инфаркт на 16 години вследствие на употреба на анаболни препарати. Не са за пренебрегване и енергийните напитки и кафето. Употребата им стимулира нервната система, но е опасна за сърцето и води до трайни увреждания във времето, предупреди д-р Боев.

Според него при кардиологичните болести няма сезонност, а по-скоро „празничност". Българинът злоупотребява с храни и напитки по време на празниците. При болните от сърдечно-съдови заболявания това е причина за влошаване на състоянието и води до чести посещения при кардиолога след няколко дни, прекарани на трапезата.

Цялото предаване можете да чуете от прикачения звуков файл.