Община Дупница праща писма до собствениците на домашни кучета
Община Дупница праща писма до собствениците на домашни кучета / Маргарита Петрова, Дарик радио,архив

Собствениците на домашни кучета, регистрирани в община Дупница ще получат писма- покани от администрацията да декларират домашните си любимци. За периода от 2007 година до сега са регистрирани общо 655 кучета.

Кампанията за регистрация на домашните кучета започна още преди Нова година, първоначално в селата. Всички кметове и кметски наместници са предоставили списъци в администрацията и поетапно ще започне регистрацията, обясни Радостина Велинова, началник отдел „Екология, чистота, временна трудова заетост и транспорт". До 31 март няма да има санкционирани, обясни Велинова.

В града регистрацията ще се провежда по квартали, като ще се разчита най-вече на коректността на гражданите.

Глоба може да има, ако при евентуална проверка бъде установено, че кучето не е регистрирано. На собствениците на тези кучета ще се даде едномесечен срок, за да го регистрират.

Санкциите са от 20 лв. до 200 лв. за физически и от 50 лв. до 500 лв.за юридически лица. Проверки могат да извършват служителите от контролното звено и колегите им от отдел „Екология".

Радостина Велинова изказа и свои съмнения относно популацията на бездомните кучета в града. До нея е достигнала информация, че на автогарата в града са докарани 40 кучета от друго населено място и са оставени там. Същевременно се наблюдава и друго, изчезват маркирани бездомни кучета. Едно от предположенията е, че кучетата се събират от други общини или организации, които след това отчитат средства. Цялата процедура по обезпаразитяване, ваксиниране и кастриране на едно куче е около 60 лв. Това обаче е само хипотеза и няма доказателства, затова на този етап не може да се предприеме нищо, заключи Велинова.