Борислав Гуцанов: Белене гарантира два пъти по-евтин ток
Борислав Гуцанов: Белене гарантира два пъти по-евтин ток / DarikNews.bg, архив

Ако България подкрепи изграждането на АЕЦ „Белене” на предстоящия референдум и централата стане факт, гражданите ще плащат два пъти по-евтин ток. Това становище изказа пред  Дарик председателят на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Според него за 60 години експлоатация тя би донесла печалба от около 200 милиарда евро. С това твърдение политикът опроверга противници на строежа на „Белене”, които са на мнение, че една такава инвестиция е икономически непосилна за страната ни.

„Няма друго достижение на науката с такива високи измерения каквито са ядрената физика, атомните централи. Няма по-евтина електроенергия, което в крайна сметка се отразява на бюджета на едно семейство. И ако има хора, на които им е лесно да си плащат тока, има и такива, които не могат“, коментира Гуцанов.

Той реторично попита коя друга част от икономиката би открила толкова много нови работни места. Освен това няма по-екологично чисто от ядреното производство на енергия, посочи червеният лидер. Гуцанов призна, че във всяко едно производство стават аварии, но това не бива да бъде причина да се казва „не“ на строителството на „Белене“.

Относно твърденията, че районът, на който се предвижда да се изгради централата, е земетръсен, градският лидер на БСП увери, че зоната, на която е построена площадката й, е проверена и отговаря на всички изисквания.

В момента в света се строят 167 ядрени реактора, разкри още Гуцанов.
„Може би другите нации са по-глупави от нас. Или може би нямат данни, че след 2020-та година ще има глад за електроенергия на Балканския полуостров? Защо да не сме ние, които да продаваме електричеството“, попита той.

Според Гуцанов избирателната активност на предстоящия референдум ще бъде под нужната.

„Но дори 3 милиона да излязат и от тях два, два милиона и половина да кажат „за“ ядрената енергетика, в което съм убеден, това ще бъде ясен вот на българите какво всъщност искат да се случи“, каза още той.