Протестиращите жители на „Евксиноград“: На гола кука шаран не се лови
Протестиращите жители на „Евксиноград“: На гола кука шаран не се лови / снимки: Дарик Варна

Трети протест срещу повишените данъци на имотите в „Евксиноград” и „Долна Трака” организираха жителите в двете варненски местности. Демонстрацията започна малко след 8 часа пред общината и на нея се събраха над 80 души. Протестиращите издигнаха плакати, които гласяха: „Не на високите данъци”, „Без канализация няма европеизация”, „Във втора зона само с поглед от балкона”, „Къде са ни асфалтираните улици, канализациите, детските градини и поликлиниките”.

Протестиращите жители на Евксиноград На гола кука шаран не се лови
netinfo

На гола кука шаран не се лови", заяви един от протестиращите. Собствениците на имоти в двете местности са категоричнисмятат, че през последните 10 години Общината не е направила нищо за подобрение на инфраструктурата. „Нямаме канализация, газим в кал, чупим си колите в кратерите по улиците. С какви мотиви ни повишават налозите", питаха потърпевшите. Живущи в „Евксиноград" негодуваха и срещу по-високата цена на билета за градски транспорт. Цената му е 1,60 лева, докато до съседната местност „Траката" се стига само за лев, оплака се собственик на вила в района. Негова съседка пък поиска да се провери кой какво е декларирал като собственост.

Протестиращите жители на Евксиноград На гола кука шаран не се лови
netinfo

Заради увеличените данъци недоволните жители на Евксиноград се заканиха да блокират пътя Варна-Златни пясъци. "Ще организираме протест и срещу приемането на бюджета", закани се адвокат Диян Иванов, който представлява протестиращите. „Нито стотинка не е предвидена за „Траката" и „Евксиноград". В същото време в приходната част добре са ни наместили", коментира адвокат Иванов (на снимката долу).

Протестиращите жители на Евксиноград На гола кука шаран не се лови
netinfo

Решението на Общинския съвет от 19 декември ще се обжалва в Административен съд - Варна. Жалбата е подготвяна 10 дни, разкри адвокатът. „Съдът ни е надеждата. Ако нямаме надежда и в съда, и Господ не може да ни опази в този град", заяви адвокат Иванов. Той определи като арогантно поведението на Общината. Сигнал е изпратен и до омбудсмана.

След близо два часа присъствие на протестиращите пред общината, представител на администрацията слезе при тях. Шефът на отдел "Местни данъци и такси" Иво Филипов подробно разясни на негодуващите варненци новата схема за зониране.

Последните две недели стотици недоволни жители излязоха на протест срещу по-високите налози, които трябва да плащат от тази година. Повишението стана факт, след като Общинският съвет реши местностите „Евксиноград” и „Долна трака” да бъдат част от втора градска зона, а кварталите „Аспарухово”, „Галата” и местността „Прибой” – да минат от пета в четвърта зона.

Самите общински съветници също ще преразгледат решението си по настояване на групата на БСП. Преди ден избраниците от левицата внесоха в Общинския съвет предложение за отмяна на новото зониране на Варна.