БСП ще поиска отмяна и на такса котка
БСП ще поиска отмяна и на такса котка / sxc.hu, архив

БСП  най-вероятно ще поиска отмяна на такса „котка” във Варна. Това съобщи пред Дарик градският лидер на левицата и общински съветник Борислав Гуцанов. „Искаме още няколко разговора да осъществим и ако наистина нещата се окажат такива, каквито на този етап излизат, ще внесем това искане в Общинския съвет”, коментира Гуцанов, като не пожела да навлиза в конкретика.

Той заяви, че е са допуснали грешка като са гласували в подкрепа на новия данък. „Съжалявам, че го подкрепихме. Ще се внесем предложението за отмяна и ще се извиним, че гласувахме за налога. Дотам ли опряхме, че да броим котките на хората, за да им вземаме парите”, каза още „червеният” лидер.

Собствениците на котки и кучета във Варна вече са длъжни да плащат по 24 лева такса на година. За четириногите, постоянно пребиваващи в населените места извън Варна - Тополи, Каменар, Казашко, Константиново и Звездица, таксата е наполовина по-ниска - 12 лева. От налога са освободени собствениците на кастрирани животни.

Крайният срок за плащане на годишната такса е до 31 март на текущата година или в едномесечен срок от датата на придобиване на домашния любимец, ако тя е след 31 март. Плащането се извършва в дирекция „Местни данъци" на Община Варна.

Преди дни групата на БСП в Общинския съвет внесе искане за отмяна на новите данъци в местностите „Евксиноград” и „Долна Трака”.