Икона на император Николай ще краси Катедралата
Икона на император Николай ще краси Катедралата / Дарик Варна, архив

Катедралният храм-паметник "Свето Успение Богородично" ще се сдобие с още една светиня. Тази събота от Москва ще пристигне иконата на Свети страстотерпец император Николай Александрович и неговото семейство, които са едни от новите мъченици за вярата, пострадали от комунистическия режим в Русия.

Инициативата за донасяне на копие на руската икона е на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, със съдействието на Балканското атонско сдружение и с личното благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожски митрополит Владимир, съобщават от Варненска и Великопреславска митрополия

Светинята, придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита епископ Мстислав и вицегубернаторът на града Василий Кичеджи, ще бъде тържествено посрещната в 12 часа в събота в Катедралата. В същия ден пред иконата ще бъде отслужен молебен.

На следващия ден, в неделя от 8:30 часа ще бъде отслужена архиерейска Божествена света литургия и ще бъде почетена паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на комунистическия режим.

Император Николай Александрович е ктитор на катедралния ни храм, през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още 8 икони за средните и северните врати на иконостаса.

Катедралният храм във Варна е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско - Турската война. Уникален е и с това, че е посветен и свързан с императрицата-майка Мария. Затова централният престол е посветен на Успението на Св. Богородица, северният престол на св. Александър Невски е посветен на самия Освободител Александър Николаевич, а южният престол - на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович.