Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
61619
Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
  • Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
  • Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
  • Премиерът: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган

До края на деня ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Той заяви още, че и трите електроразпределителни дружества вече са глобени.

Изявлението на Борисов бе направено, след като час по-рано прокуратурата препоръча същата мярка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Държавното обвинение потвърди, че компанията е извършвала системни нарушения на лиценза, включително при отчитането на тока.

От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, ако ДКЕВР поиска, каза още премиерът. „Вчера от Брюксел ни беше обърнато внимание, че всичко това, което казваме, е само препоръка към ДКЕВР, и се надяваме те да се съобразят”, обясни Борисов.

„Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата. Категорично съм против национализацията”, заяви още Бойко Борисов. Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, допълни той.

За разсекретяването на всички договори премиерът заяви, че това вече е направено. Ако нещо е останало ненаправено, в рамките на деня ще бъде направено, обеща Борисов. „Има договори, които така са направени, че с всяко едно разтрогване следват неустойки. Който ги е подписал, да дойде и да даде обяснение”, допълни министър-председателят.

Премиерът Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
netinfo

Бойко Борисов призна, че назначението на Ангел Семерджиев за шеф на ДКЕВР е било грешка на ГЕРБ. Той припомни, че Семерджиев му е бил препоръчан за поста от Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата

- Бойко Борисов

„Надявам се личната вина и отговорност на Ангел Семерджиев ще бъде призната в съда”, каза министър-председателят Бойко Борисов. В момента, в който излезе проверката на ЧЕЗ, аз съм уволнил Семерджиев, каза Борисов.

Той е говорил с председателя на Комисията за защита на потребителите и всички, които смятат, че са ощетени, могат да подадат колективен иск и ще им бъде направена проверка. Министър-председателят призова гражданите да сигнализират и при съмнения за манипулация на електромери от съседи.

„Има доста работа и криминална полиция - има електромери, които се манипулират. Понеже накрая трябва да излезе сметката - инкасаторите пипат едни електромери за сметката на други. Това, че са закупили трифазни електромери, които са на цената на 4-5, които не вършат работа, ДКЕВР умишлено не са го хванали, отива като признат разход на сметката на потребителите”, обясни Борисов.

Всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР, призова още министър-председателят. Борисов поема отговорност 50% от квотата на ГЕРБ да са от граждански организации. Той призова и другите партии да направят същото.

Симеон Дянков направи много за финансовата дисциплина и стабилност. Той нямаше никаква подкрепа в партията. Имаше само моята подкрепа”, заяви Бойко Борисов. „Дянков изигра много добра роля, много важна и неслучайно навсякъде ни хвалят за финансовата ни дисциплина”, допълни той.

„Не бе комуникативен с министрите”, заяви още Борисов и призна, че, за да говорят с Дянков, често другите министри се обръщали към него.

На въпрос има ли сигнал, че вицепремиерът Симеон Дянков е участвал в корупционни схеми, премиерът Бойко Борисов заяви: „При мене няма”.

Премиерът Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
netinfo

Томислав Дончев е доказал, че може да работи с финансовите рамки, и затова съм го сложил за министър на финансите”, обясни Борисов. В следващите месеци финансовият министър трябва да работи със заложените средства, каза още Борисов.

На въпрос какви са задачите към Томислав Дончев и Лиляна Павлова, Борисов каза, че от Дончев се очаква да продължава да пази финансовата дисциплина. Това, което го правеше Дянков, трябва да го прави и той, обясни Борисов. „Дончев, Павлова и Добрев трябва да работят за икономиката. Аз нямам притеснения от политическите партии, а от ниските доходи”, каза още Борисов.

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални

- Бойко Борисов

 

„Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края. Ако трябва и в опозиция”, заяви Борисов.

Той изрази мнение, че ако напрежението в страната не стихне, Европа може да спре договорените европари.

„За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални”, заяви премиерът. „За три години съм осигурил финансова стабилност, каза Борисов. „Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари. Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи”, допълни той.

„На мен ми е по-мила държавата все още, не партията”, заяви премиерът. „Моята политическа отговорност аз съм я изпълнил”, изтъкна той.

Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган

- Бойко Борисов

В началото на изявлението си Бойко Борисов обясни, че в кабинета е получено писмо от инициативен комитет с искания по темата енергетика със седем точки. Вносители на писмото с исканията на хората, които протестират срещу високите сметки за ток, също присъстват в залата в Министерския съвет.

Премиерът Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
netinfo


Даниела Пеловска, вносител на писмото, заяви, че митингите имат за цел създаване на свободно гражданско общество в България. Тя призова никой да не си преписва никакви заслуги и никой да не се възползва от волята на България и да оглави протестите. „Ако утре това правителство подаде оставка, всичко ще бъде сринато”, заяви тя и обясни, че протестите не са насочени срещу правителството, а срещу политическата система като цяло.

„Недейте да мислите, че нашите протести са насочени срещу правителството. Те са насочени срещу цялата политическа система”, заяви Диана Канева, представител на протестиращите в Сандански, която също участва в пресконференцията.

Бойко Борисов е одобрен от Народното събрание за премиер на страната на 27 юли 2009 г., след като партия ГЕРБ, чийто неформален лидер е той по това време, печели най-много гласове на парламентарните избори на 5 юли същата година (Вижте цялата биография на Борисов)

Премиерът Няма да подам оставка заради Станишев и Доган
netinfo