За седмица – две жени скочиха от третия етаж на блок в ДВУИ „Качулка”
За седмица – две жени скочиха от третия етаж на блок в ДВУИ „Качулка” / Община Сливен
За седмица – две жени скочиха от третия етаж на блок в ДВУИ „Качулка”
61922
За седмица – две жени скочиха от третия етаж на блок в ДВУИ „Качулка”
  • За седмица – две жени скочиха от третия етаж на блок в ДВУИ „Качулка”

 

Двете млади жени от Дома за възрастни с умствена изостаналост „Качулка”, които в рамките на десет дни една след друга скочиха от третия етаж на блок в дома, са шизофренички, съобщи заместник-кметът Иван Славов. „Когато пристигат тук, за да бъдат настанени в дома, потребителите идват с диагноза умствена изостаналост. Често се оказва, че при повторни амбулаторни прегледи, болестта се оказва друга – в случая шизофрения, заболяване, което се лекува в специализирани болнични заведения, а не в „Качулка”. При липса на адекватно медикаментозно лечение, поведението на тези болни е непредвидимо” – обясни Славов.

Той допълни, че първата жена, на 28 години, която скочи от един от жилищните блокове в социалния дом на 18 февруари, е настанена в „Качулка” от 5 години и е от Перник. Втората жена – на 26 години, която полетя от третия етаж на 25 февруари, е от Трън и е настанена в дома преди 6 години. Славов не знае двете да са били близки или да са съжителствали в една стая, но подчерта че в огромен процент от случаите настанените в дома са изоставени от роднините си, което се отразява върху състоянието им.

Назначена е комисия, която ще разгледа и двата случая и до три дни ще излезе с констатации. Ще се обсъжда и въвеждането на психиатрична помощ за настанените в дома.

„Със сигурност има организационни проблеми на „Качулка” – подчерта заместник-кметът.

В Дома за възрастни с умствена изостаналост „Качулка” са настанени 230 потребители – мъже и жени от цялата страна. Постъпването им в дома става с решение на социалните служби.