В Онкологията ще лекуват по трима, вместо по 90 на ден, с новите приставки
В Онкологията ще лекуват по трима, вместо по 90 на ден, с новите приставки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В Онкологията ще лекуват по трима, вместо по 90 на ден, с новите приставки
62005
В Онкологията ще лекуват по трима, вместо по 90 на ден, с новите приставки
  • В Онкологията ще лекуват по трима, вместо по 90 на ден, с новите приставки

Годишно около 30 онкоболни се изпращат в чужбина за процедури по томотерапия, обявиха за Дарик от Националната онкологична болница. Според специалистите тази практика би могла да бъде прекратена, ако лечебното заведение беше получило обещания от страна на Министерството на здравеопазването високотехнологичен апарат за лъчелечение. Вместо него обаче онкологията ще се сдобие с приставки за наличните ускорители, които според представители на здравното ведомство заместват напълно иначе скъпата апаратура, а цената им ги превръща в по-изгодни от нея.

Освен това от министерството допълват, че приставките ще разширят допълнително възможностите на уредите, на които се монтират, което ще ги направи по-ефективни отколкото един високотехнологичен апарат. По различен начин обаче мислят служителите на клиниката по лъчелечение към лечебното заведение, които са категорични, че с подобни приставки уредите им се блокират и позволяват облъчване на не повече от трима пациенти на ден, вместо 90, както към момента.

Желаната уредба за томотерапия струва около 6 млн. лв., отчитат специалистите. Приставките за наличните ускорители били едва по 500 000, което позволявало да се купят 12 такива на цената на един високоспециализиран уред. Приставката представлява компютърна конфигурация, която в себе си съчетава и софтуер, поясни доц. Веселина Първанова, завеждащ клиниката по лъчелечение в Онкологията.

„На нас ще се предложи нещо, вероятно някакъв фокус, който би трябвало да се застопори на единия от новите ускорители и на стария, който работи с пълен капацитет и на ден работим от 90 до 110 болни. Никой не би поставил такова нещо, което е спряно от производство през 2005-а. Просто са останали някъде непродадени такива приставки”, обясни тя.

Според здравния зам.-министър в оставка д-р Минчо Вичев обаче една голяма област от Северозападна България не разполага изобщо с линеен ускорител и не могат да се инвестират средства единствено в онкологията в столицата.

„Те имат 6 милиона, но тук не става въпрос кой колко милиона има, защото тези милиони са на рапзпореждане на Министерството на здравеопазването и то трябва да ги инвестира по възможно най-добрия и най-подходящия начин. Трябва да мислим по какъв начин да бъдат задоволени нуждите на повече хора в България”, коментира д-р Вичев.

По данни на министерството в света имало само 22 центъра за томотерапия, като за територията на САЩ те били едва три. Причината е в цената на специализираните апаратури, която не им позволявала да се превърнат в масови.

Подробен репортаж по темата очаквайте в четвъртък в „Дарик кафе”