Обсъждат влизането ни в Шенген
Обсъждат влизането ни в Шенген / снимка: БГНЕС, архив

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на съвет в Брюксел, по време на който ще обсъдят и присъединяването на България и Румъния към Шенген. Не се очаква да има напредък по темата, защото в последните дни освен Холандия, нежелание за разширяване обявиха и Германия, и Финландия. Дори и само една държава да не е съгласна, България и Румъния не могат да бъдат приети, съобщава БНТ.

Приемането на София и Букурещ в групата на държавите без граници помежду им изглежда ще изчака поне до есента. Някои политици и анализатори смятаха, че днес ще има пробив и накрая ще бъдат дадени точни срокове за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Въпреки че двете държави изпълняват всички изисквания, за което европейските институции са единодушни, приемането им още се бави.

Сред най-заклетите противници е Холандия, която смята, че в двете страни няма напредък в борбата с престъпността и корупцията. Холандия обяви, че чака два поредни положителни доклада от Европейската комисия, за да промени мнението си. Самият председател на Комисията Жозе Барозу се възпротиви на това и каза, че докладите нямат нищо общо с Шенген. Въпреки това условието остана. Към държавите противнички на разширяването се добави и Финландия със същите мотиви като холандските. В края на миналата седмица и Германия каза, че няма да подкрепи членство на България и Румъния, ако се стигне до гласуване.

По време на днешния съвет няма да се гласува, а ще се види докъде е стигнало развитието на темата.