Вратата към Шенген остава заключена
Вратата към Шенген остава заключена / БГНЕС
Пореден отказ за България за Шенген
62298
Пореден отказ за България за Шенген
  • Пореден отказ за България за Шенген

Едва 10 държави гласуваха "за" приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, пише румънската медия "Реалитàтеа". По време на среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел, вече известните съмнения относно организираната престъпност и свободата на съдилищата за пореден път се оказаха спънка за приемането на двете източноевропейски държави в безграничното пространство.

Решението беше предизвестено още преди две седмици, когато германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви, че Берлин е готов да наложи вето по темата. Фридрих повтори думите си и днес. Въпреки продължаващата опозиция, обаче, становището на Холандия изглежда значително да се е смекчило в лицето на държавния секретар за сигурността и правосъдието Фред Теевен.

"Никой не сваля от дневния ред евентуалното разширение на Шенген - просто става въпрос за решение, базирано на качествена оценка, а не на политическа". Това бяха думите на холандския секретар за сигурността и правосъдието Фред Теевен след днешната среща на министри в Брюксел.

Теевен е много по-умерен в своите изказвания, отколкото своя колега - министъра за имиграцията, христиан-демократа Герд Леерс. Според Теевен, който принадлежи към ляво-центристката Партия за свобода и демокрация (VVD), "България и Румъния са положили значителни усилия да се преборят с трафика на хора, и ние нямаме право да им пречим както правим", предава холандският всекидневник "Волкскрант". По време на парламентарен дебат вчера Теевен посочи положителните доклади от страна на Европейската комисия за София и Букурещ, както и доклада, публикуван от самия него през януари, който не дава ясна позиция по въпроса. Това озадачи политици от почти всички партии, които неколкократно го питаха дали докладът му е положителен, или не, на което Теевен отговори: "Трудно е да се каже дали постиженията на България и Румъния се равняват на двойка или на тройка. Зависи как се погледнат нещата". Умерената позицията на Теевен донякъде е споделена от външния министър Франс Тимерманс, от Партията на труда.

В средата на февруари стана дипломатически гаф, след като българското вътрешно министерство погрешно цитира Теевен, че "В лицето на Цветан Цветанов" бил добил убеждението, че "България е готова за Шенген", след като двамата се срещнали в Хага. Ден по-късно говорителят на Теевен Йохем - Ван Опстал, опроверга българското министерство, като каза, че е присъствал на разговора и че Теевен не е казвал нищо подобно.

Освен вече известните позиции на Германия, Холандия, Франция и Финландия по отношение на Шенген, нови съмнения се повдигнаха днес от Австрия и Дания. Евентуална промяна в статута на София и Букурещ може да се състои най-рано през декември.