• Размер на шрифта:

България пренави пружината на фискалната дисциплина, смята Кристалина Георгиева

9 март 2013 11:12 / обновена на 10 март 2013 | Автор: | К. Вълчев, М. Младенова

България пренави пружината на фискалната дисциплина, смята Кристалина Георгиева
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева © Sofia Photo Agency, архив  

България малко пренави пружината на финансовата дисциплина, заяви в „Седмицата" на Дарик българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя смята, че има „пространство, в което да се мисли за поемането на нов заем", но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Георгиева бе категорична, че може да се говори за около един млрд. лева.

Според Георгиева е много важно да се увеличат доходите на хората. „Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", допълни еврокомисарят. Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар. Георгиева определи санирането на жилищата като приоритет, който може да се финансира със заем.

Следващото правителство

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Георгиева отговори: „Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар". Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната. „Такъв вариант с отпуската за съжаление няма", допълни Георгиева.

Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. „Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза Георгиева.

Шенген - не е приоритет номер едно

Няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в Шенген, заяви още българският еврокомисар Кристалина Георгиева. По думите й на фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема. „Ние трябва да влезем в Шенген, но не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили. Настроението е да има увереност във всички държави и тогава да се внесе за обсъждане в Съвета за сигурност", каза Георгиева.

България през погледа на Брюксел

„От Брюксел това, което се вижда, че кризата генерира вълна от недоволства. Включително и в нашите съседи като Гърция и Румъния има турболенции", допълни българският еврокомисар. Според нея тревогата в Брюксел върви в две насоки - първата е какво да направим, за да решим проблема с безработицата и дали мерките, които се вземат, са достатъчни. „Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина", допълни Георгиева. По думите й „дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим".

Интервюто с Кристалина Георгиева можете да чуете на radio.dariknews.bgЕтикети: Кристалина Георгиева, Шенген, България, Румъния

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#78

Сталинка Георгиева - 10.03.2013 г. 15:20:10

Оставка и за вас ,лицемерна госпожо!Вие отдавна не сте българка ,така че е невъзможно да разберете в каква трагедия е народът ни.Затова простирайте си и вие приказките според чергата си.Рейтингът ви пада до нула и още по-надолу.

#77

писна ми от едни и същи мутри - 10.03.2013 г. 13:24:41

Тази ли е седнала да се изказва, помните ли как преди време презрително заяви, че "българина е крайно време да се научи да си простира крачката според чергичката" ! Хайде да не бъдем късопаметен народ, от това и изказване лъхаше такова презрение и скрита омраза, като че ли ние не сме нищо повече от ненужни насекоми! Тази жена е страхотен лицемер! Бих и дала моята заплата и да се пробва да си простира крачката три месеца само на нея и никакви други доходи, както съм аз, дано осмисли какво е казала!

#76

acho - 10.03.2013 г. 12:27:20

Какъв заем ДАВАМЕ един МИЛИАРД лева за армиа служеща на САЩ!
ЕТО ГО ЗАЕМА!

#75

ДД - 10.03.2013 г. 10:44:59

Пълни глупости!

В България не е имало бюджетни икономии от типа на гръцките и испанските. Бюджетни пенсии и заплати никога не са намалявани - дори напротив - в реално изражение те сега са по-високи от през 2008!

Ако държавата вземе заем за да увеличи пенсии и държавни заплати това ще доведе до краткотраен ефект. И след 2-3 години ще трябва да връщаме заема и тогава ще трябва да намалим пенсии и заплати на държавни служители. Гръцкият модел не работи. А и никой няма да ни даде толкова пари, колкото на гърците, за да изкараме 2 десетилетия на вересия. Късно се сетихме за тази "далавера".

#74

ПРЕЗИДЕНТ - 10.03.2013 г. 10:41:20

НАРОДЕ, контрол но не знаете как и къде !
Слагаха камери на магистралите, булевардите и кръстовищата...Технически прегледи-КАТ . Хубаво!
Цяла държава станахме като "HOLLYWOOD" или май ДИСНИЛЕНД !
Кого наблюдават - НАРОДА ? Престъпниците ? Пешеходците?
Евреите или Арабите? Станахме за смях пред чужденците с атентати ?

Полицията събира глоби по 50-100-200лева за нарушение?
Хранете Полиция вместо Армия а тя ще ви БИЕ до 101 и обратно !
Знаете ли колко е щата в Полицейските звена по големите градовете че и в малките ? Умножете по 3 смени , сложете дознатели и клатеняци.
Като излизахте на протести Полицаите къде сте сега г-да ПОЛИЦАИТЕ ?

Митничарчетата - нали протестирахте като ви бяха запалили къщичката -да ви местят извън СОФИЯ ? Що се покрихте ?

Учителите като протестираха, Медиците като протестираха- КЪДЕ СТЕ СЕГА?

Къде са тия "фиктивни" работнически организации и Профсъюзи?
КНСБ и Подкрепа и сие ? Като че ли точно те работят от името и за сметка държавата - а не за народа, работниците и служителите в отделните сектори на промишленоста и бюджетните организации....
Управителите им едни и същи не забелязвате ли от 1991г. -защо сега си натискат задниците по креслата? О не , те имали други функции...на говорители !

Борисов -Да трябва да има един такъв като ТЕБЕ, но като си специалист в ПОЛИЦИЯТА и отговаряш за ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА отговаряй за СЕКРЕТСЕРВИЗ и гони престъпниците ! Не да режите ленти по магистралите, за там си има Агенция Пътища директори и да се хвалите сам колко са ви похвали в Америка.

Дянков -като сложи броячите на НЕФТА на входа и изхода на ЛУКОИЛ и всички Портове в БГ, после се бие в гърдите, че се увеличил прихода от акциз и ддс за продаден петрол ! Значи досега са били все в СИВО-Черния сектор !
Нали вързахте вече в мрежа НАП-МИТНИЦИ- ПОЛИЦИИ-СОТ-КАТ- и кой ли не?

Дянков -да бяхте сложили КАМЕРИ на ПОРТОВЕТЕ дето товарят зърно,
и по "Агро" фирмите който охрабват народа и крият добивите и производството, работейки нелегално. Пари и субсидии им раздадохте на земеделците! Що не идете да видите какви джипове си накупиха Q6 , X5, вместо да инвестират тия пари в трактори, комбайни или НОВИ КУЛТУРИ, ами само пшеница сеят, че по лесно!? Накрая пишат пак по документи че изкарали 350-400кг зърно. Другото нелегално до 500-600кг/дка. Фирмичките изкупуват зърното по 0.28стотинки/кг пшеница , зимата 0.50 лв/кг а после --- 1 лев 700грам Хляб ?
Отбиви, надбиви, засади, склад, млево, а къде слагате триците 30 %, нали и тях продават за фураж?
Групировките с мелниците- изкупиха са всички стари соц. бази, силози, складове и мелници и ги ЗАТВОРИХА- да нямат конкуренция! Крият наличностите -всичко по документи. Зърното го няма! Навсичко отгоре работят с Зърното на клиентите си, които са го складирали на ишлеме. Сега нито зърното на ХОРАТА могат да върнат, нито имат зърно за производства! Органи и агенции - работят само по СИГНАЛ, ако някой го докладват с донос за злоупотреби. Изнасят стока с фалшиви документи в Гърция и Румъния. Границата свободна, после фактурите и док. се късат, пито -платено.
Как се казва това ? Картели ? Монопол? Групировки? Мафия?

Да бяхте сложили дистанционна връзка и КАМЕРИ на кантарите на всички Агро производители който събират ЗЪРНО - всяко лято. Да заверяват и подпечатват всички силози и складове с зърно! И всеки който укрива- затвор 5тилетка!
Найденов - Кой да направи линк между производство- склад -износ-консумация! Контрол при входа по един от данъчен и стопанска полиция и по един заселил се англичанин в Б-я или доброволец от Мирния фонд на ООН, дайте им по една командировка и без това си седят и ни наблюдават в всяка община и кметство и без това вървят доклади...към Америка и Бръксел.
Да бяхте сложили контролни уреди и КВОТА на вносните ТIRве за плодове и зеленчуци ! Контролен уред и на цигарите !
А бяхме производители ! АПК-та, ТКЗСта, Ударници! Петилетки! Сега ДЕН за ДЕН !
-ХЛЯБА и Млякото стана 1 лева и си правят уста да го увеличават. Мафиотски структури направиха Хлебозаводи и Мандри.
Хляба като гъба и мухлясъл още в магазина, от 1 кг стана на 750гр-после на 650гр, но цената рипа ?
-Сиренето от Мас и хидрогирани масла, даже не е Дунавия ! Къдя бяхте? къде са ви контролните органи?
ВНОС на сирена и кашкавали , че и сладолед и риба докараха вносна!
- Месото -деликатес... ще го гледате на каталозити на супер-вериги и маркети !

Българското производство - за ИЗНОС , а тук боклуците и 3то качество кремвирши
Не ви е срам !

Кристалинке - Европейски комисии и контролни съвети хукнаха да правят инспекции с сметната палата и Земеделието след като раздадохте парите по Евро фондове и Сапартаджиите - и кво да видят!
- Земя включена за обработваема - се оказва чукари и змиарници,
от ЕС -гледат ни от сателита ! парите взети, нафтата усвоена...
- Производители на храни за хора и животни с "Евро" изисквания, сертификати, HACCP, проби, лаболатории -СМЯХ и СЪЛЗИ
- Унищожиха БДС - стандарт ама стандарт ! Сега ще се казва "Стара планина" !
Една камара нови " Агенции за храни", ДВСК, ХЕИ - без контрол на МЯСТО
- само по ДОКУМЕНТИ и дистанционно ! Като се усетихте че работите излизат от контрол -КЪДЕ БЯХТЕ ?
- СМЕТНАТА ПАЛАТА - управителен орган от членовете 11 ДУШИ само, а групи и групички, инспекторчета и клатеняци - никой нищо не контролира. Всичко само на документи - и ако някой случайно види нещо дребно! По лошо всичко се замазва и написва завоалирано за да се представи пред Народното събрание за отчет. Мандат да мине -самун да загине ! КОЙ КОНТРОЛИРА ТАЯ ДЪРЖАВА , ВСИЧКИ ТИЯ ИНСТИТУЦИИ , МИНИСТЕРСТВА, Агенции, Посолства и т.н. ?
Защо няма - никакво НАКАЗАНИЯ на НИКОГО досега за неуредици и кражби-продажби? Едва миналата година -наказаха за далаварите към БАН където дори изнасяли пари по швейцарски банки - за проучвания !@@@ С какво ги наказахте- с уволнение на счетоводителите? НЕ ВИ Е СРАМ !
Тази структура на Сметната ПАЛАТА - трябва да се изтрие
и да се направи наново ! И не с конкурси и тестове за кандидатите - а с намерени престъпления и количество осъдени по институциите, да се приемат нови служители, който се е доказал,
не клатеняците дето седят на заплата като търтеи !

М. Найденов - Само с ново име на агенцийка и прехвърляхте отговорности от една организация на друга организация - да отчитате дейност а хората които трябва да правят проверки -бюрократите останаха същите от старите ДВСК и ХЕИ и РИОС, Рушветите си вървят... Каси с салами и Тенекии с сирене и РИБА за Никулден!

Делянчо Добрев-МИ, Енергетиката че и туризма - 3:1 че нито едно !
Имаме Нефт и ГАС - в North block Black sea. Румънците вече дупчат и теглят нефт!
Няма кой да го разработи в Б-я. Фирмички с рег.капитал 5000лв без машини, без офиси, без визитни картички. Мирише на руски олигарси и интереси.
Кой ще дойде да инвестира тука - че това са Милиарди! И Арабите не искат, те си имат нефт и пазари. Руснаците с камили ще го носят през черно море и пак ще имат печалба.
Референдуми за AEЦ ще правим за милиони - за какво ни е Белене? Няма на кой да продаваме произведения ТОК на експорт, а нашите заводи консуматори -не работят и от кого - ми от гърба на НАРОДА накрая !
Нахакаха от миналата година 2012 за Промишлен ток- такса електромер на КАНТАР - 100 кВ -100 лв, 15кВ- 10лева. Кой го позволява това ? Кой може да издържи на тия такси, тая ЦЕНА на ЕНЕРГИЯТА?

ТРАЙКО да си ТРАЕ - Инвестират в ЕКО енергия, всичко е Вятър работа,
при толкова много малки Хидро централи, маса построени - Слънчеви панели, вкл.АЕЦ Козлодуй, вкл. 1600МW ТЕЦ2 и още и още нови ТЕЦОВЕ на кого са му нужни - Италиано-Енел- Американски ТЕЦ3 ...
ВСИЧКО е за да може да ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТОКАААААА

Сега от таз година 2013 по план- ще слагат ТАКСА електромер на частните абонати !
НЕЩО НОВО - подготвили са една нова далавера -Приватизация на ТЕЦ 2
Ще се правело ИНВЕСТИЦИЯ с нови 2 турбини в ТЕЦ2 - и с апортна вноска от 2 съществуващи от 8те работещи турбини в ТЕЦ 2 - ще правят нова ЧАСТНА ФИРМА. Те така се приватизира в БЪЛГАРИЯ ! Ще вкараме 2 агрегата и ще ги напишем че са 100 Милиона -тъй като държавата няма пари - ще влезе в новото дружество с съществуващи турбини, и така 51 % от теца
и повече ще стане частна собственост.....БЕЗ ДУМИ !

#73

gdgs - 10.03.2013 г. 10:12:07

А защо госпожа РЕЙТИНГ го каза чак като се обърна колата?

#72

дървар - 10.03.2013 г. 09:24:00

България пренави пружината с ползването на кариеристи от кристалинен вид. Помните че Дянков е племенник нали? Помните навярно и отговорът й на проблема с наводнението в село Бисер.Даже и да приеме по силата на подмолните управляващи да стане служебен министър действията й ще са в посока разплитане на скъсаната пружина.Което за простосмъртните ще е същото.

#71

da - 10.03.2013 г. 09:14:59

Сега пък вземете теглете един кредит тлъст раздайте го на мързеливите и циганите, та да не ви безпокоят през мандата...
Пазари намерете. Преоткрийте първо нашите, които безславно подарихте, спечелете някой стари които си имахме, пък за работните места не мислете те сами ще се появят. Но това на никой не му минава през ум.

#70

Българин - 10.03.2013 г. 08:16:17

Всички досегашни министри, депутати, кметове и председатели на общински съвети нямат право да се натискат отново и отново за власт, защото те носят вина за разсипването и унищожаването на България за последните 23 години грабеж и анархия!

#69

Алекс - 10.03.2013 г. 08:06:28

КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ТЪРПИМ И КОГА ЩЕ СКОЧИМ СРЕЩУ МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ, КОЯТО НИ ОГРАБВА МИЛИОНИ, И СРЕЩУ ПОЗОРНАТА ТАКСА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ, ВЪВЕДЕНА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ С ЦЕЛ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?! ДОЛУ МУТРАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ И НЕЙНИТЕ СЛУГИ - ПАРТИЙНИТЕ КАРТЕЛИ!

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още