Гуцанов: Общинският съвет се нуждае от опозиция, затова БСП няма да подадат оставки, ако ГЕРБ не го направят
Гуцанов: Общинският съвет се нуждае от опозиция, затова БСП няма да подадат оставки, ако ГЕРБ не го направят / DarikNews.bg, архив

Несериозни са обвиненията на Кирил Йорданов, че аз съм един от виновниците за оставката му. Това каза в студиото на Дарик Варна градският лидер на БСП Борислав Гуцанов. „Ласкае ме Йорданов, че мога на няколко пъти да организирам 40-50 000 души да излязат на улицата и да поискат неговата оставка. Да се говори, че съм повел всичките тези хора да участват в протестите, е несериозно”, коментира Гуцанов.

Той отхвърли и обвиненията на Йорданов, че е давал пари на участници в протестите. „Това обижда хората, които бяха част от демонстрациите”, изтъкна градският лидер на БСП.

Гуцанов отказа да даде еднозначен отговор дали ще се яви на частичните избори за кмет на Варна. Според него „дълбока грешка” са твърденията, че е участвал в протестите срещу Кирил Йорданов и е поискал оставката му само за да атакува неговия стол. „За мен никога не е било самоцел да съм кмет на Варна”, разкри градският лидер на БСП.

В този контекст Гуцанов добави, че на Варна е необходима диалогична фигура, с ясна визия какво трябва да се направи в града ни. „БСП ще намерим такава личност, която е необходима за това сложно време”, изтъкна председателят на БСП във Варна, отбягвайки въпроса дали той самият се вижда в тази роля. 

Попитан какво предпочита – място в кандидат-депутатската листа или кандидатура за кмет на Варна, Гуцанов отговори: „Аз съм доказал, че знам какво трябва да се направи за този град и ще продължа да работя за Варна, независимо къде се намирам". "Моята кауза е градът ни”, отсече Гуцанов.

Той допълни, че левицата ще продължи да настоява за разпускането на Общинския съвет във Варна, но съветниците засега няма да хвърлят оставки. „Ако БСП излезе от местния парламент, това означава да няма никаква опозиция. Това нормално ли е?”, попита „червеният” лидер.

Градският лидер на БСП се ангажира при предсрочни избори и за Общински съвет една голяма част от лицата на БСП да бъдат подменени. „Аз се стремя да има да има максимално подмладяване на БСП и няма друга партия, която да има толкова младо градско ръководство, каквото имаме ние”, каза Гуцанов.

На градския лидер не му беше спестен въпросът защо взе плаката с надпис срещу него от грамадата за Пламен Горанов пред общината. В ефира на Дарик Гуцанов призна, че си е изпуснал нервите и е допуснал грешка. „Някой път и аз проявявам слабост, за което съжалявам, че така се случи. Всеки, който е поискал оставката и е тръгнал по този път, и в един момент да види собствения си лик,  ще реагира емоционално. Същевременно не мога да допусна, че в ден на национален траур и на мястото, на което Пламен Горанов се запали, някой ще си позволява да прави политическа агитация, знаейки, че две минути по-късно започва телевизионно предаване. Това също не е нормално”, отговори Гуцанов.

Според него обаче е нормално той да бъде едно от лицата, срещу които хората протестираха. „Това са естествени процеси в подобна ситуация. Разбира се, че ще се появят портрети и на хора, които са възможно най-разпознаваемите и най-дълго време са били свързани с управлението, независимо че от три години сме в опозиция”, коментира Гуцанов.

Попитан за евентуална връзка със сочения за един от лидерите на протеста Иван Петров, Гуцанов каза, че от години не го е виждал и дори не разполага с телефона му.