Каскадьори в цирк Балкански пострадаха при инцидент в „Глобуса на смъртта”
Каскадьори в цирк Балкански пострадаха при инцидент в „Глобуса на смъртта” / screenshot/YouTube

Трима каскадьори в Цирк Балкански пострадаха при инцидент днес. Мотористи, които изпълняват каскада, затворени в метална сфера, са се ударили по време на репетиция,съобщи в. „24 часа”.

Номерът е изключително опасен и е известен като „Глобуса на смъртта”. При него каскадьорите се „надбягват” с мотоциклетите си, затворени в метална топка. По време на изпълнението се е скъсала верига на един от моторите, той е паднал и повлякъл другите след себе си.

Директорът на трупата Александър Балкански обясни, че инцидентът е станал при опит да се подобри рекорда за най-голям брой мотоциклети, движещи се в „Глобуса на смъртта”. „За днешната дата бяхме подготвили да подобрим новия световен рекорд по брой на мотоциклети в „Глобуса на смъртта”, като това нещо го подготвяме повече от месец тренировки”, коментира той пред BNews.bg.

Тримата пострадали са чужденци, те са откарани в болница. Според първоначалната информация няма опасност за живота им. Александър Балкански заяви, че артистите са застраховани, осигурени, имат разрешителни и работни визи. От цирка сами са подали сигнала за инцидента. На място са дошли полицаи и криминалисти.

ВИЖТЕ НОМЕРА:

В „Глобусът на смъртта” мотористи се надбягват, затворени в метална сфера. Докато управляват моторите си вътре в глобуса, сферата се отваря на две половини. Кълбото е с диаметър пет метра, издига се на 3,80 метра над земята. То е конструирано и изработено от Николай Балкански и струва 60 000 евро.

За първи път този номер е показван у нас през 30-те години на миналия век от братя Соколови. Преди години фамилия Балкански го възродиха под купола на цирк „Балкански”.