ДК наказа Левски с глоба от 37 500 лева, вечното дерби ще е пред публика
ДК наказа Левски с глоба от 37 500 лева, вечното дерби ще е пред публика / Sofia Photo Agency

Дисциплинарната комисия към БФС наказа Левски с финансова глоба в размер на 37 500 лева, заради нацистките символи и поздрави на "синята" агитка при гостуването на Литекс (2:1).

Част от "сините“ фенове издигнаха плакат с текст "Честит Рожден Ден“, придружен от нацистки символи. В неделя се навършиха 124 години от рождението на Адолф Хитлер.

Левски е санкциониран съгласно чл. 37 на Дисциплинарния правилник на БФС.

Това означава, привържениците ще бъдат допуснати да гледат дербито между Левски и ЦСКА от 24-я кръг на А група на стадион „Васил Левски“, което е в събота от 16 часа.

Ловешкият клуб не търпи същата санкция, тъй като транспарантите, издигнати в сектора с „оранжевите“ фенове не са придружени със свастики и други нацистки символи.

Освен това, Левски ще трябва да плати още 5 хиляди лева допълнително – 2 хиляди за хвърлени предмети и 3 хиляди за пиротехника, с което общата сума нараства на 42 500 лева.

Литекс ще плати глоба от 2 хиляди лева за хвърлени предмети и се очаква „синият“ клуб да възстанови щетите, нанесени от привържениците му на стадиона в Ловеч.

Двама „сини“ футболисти са наказани за един мач, като Даниел Димов ще плати глоба от 1000 лева, а Илиян Йорданов от 250 лева.

Председателят на Дисциплинарната комисия Юрий Кучев обясни разликата затова, че на миналото заседание бе наказан играчът на Локомотив София Александър Бранеков за словесни обвинения за купуване на съдия, докато същото нещо за сходни изказвания не води за санкция при старши треньора на Литекс Христо Стоичков: „В случая с Бранеков бяхме сезирани от медийната комисия, а за Христо Стоичков нямаме такава информация. Знаете, че Дисциплинарната комисия не се самосезира.“