Любомир Попйорданов: Разчитаме на децата, за да променим България
Любомир Попйорданов: Разчитаме на децата, за да променим България / netinfo

В рубриката "Зелени алтернативи" на DarikNews.bg се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост е Любомир Попйорданов.

Любомир Попйорданов от малък се интересува и занимава с природа, изкуство и пътувания. Детството си прекарва в Тунис, в България учи във Френската гимназия и завършва право в СУ „Климент Охридски". Основател е на агенциите за приключенски туризъм "Одисея-ин" и "Зиг-Заг Холидейз, създател е на верига магазини „Стената", предлагащи специализирана екипировка и аксесоари за екстремни спортове, къмпинг, туризъм и катерене. Председател е на Управителния съвет на Българска асоциация за алтернативен туризъм - организация, занимаваща се с опазване и устойчиво използване на българското природно, културно и историческо наследство; създаване на информираност и утвърждаване на алтернативните видове туризъм в България като средство за подобряване на заетостта и устойчивото развитие в България и утвърждаване на България като европейски значима дестинация за алтернативен туризъм. Продуцирал е филми и е организирал десетки журналистически пътувания. Алпинизъм, изложби с живопис и фотография са част от заниманията, които неизменно съпътстват ежедневието му.

Не само, че сте в „Зелени алтернативи", но и сте в „Зелени дни". Зелените дни текат пред Народния театър. Това е кампанията „Зелени дни" от днес до неделя. Какво символизират „Зелени дни"?

Това е един процес, който ние като асоциация и като фирма винаги сме искали да съществува- създаване на една общност от хора, които си задават въпроси как да пътуват или с какво се хранят, как се произвеждат стоките в България, когато си купуват нещо, къде отиват парите?

Колко процента от българите си задават тези въпроси?

Това, което аз знам е, че търговията с био продукти в България е единствената търговия, която има постоянен растеж през последните десет години, около 10-15% и то за продажбите в България, като имате предвид, че над 95% от това, което те правят се изнася в чужбина. Но тези 5%, всяка година, отбелязват един ръст, което означава, че има растящ интерес и доверие. Това доверие нараства и досега то не е било поставено под съмнение, което означава, че всички се движат в една обща посока и следят взаимно за качеството. Това е много важно.

Кой стои зад „Зелени дни", кои организации?

Трябва да кажа, че зад „Зелени дни" стоят 4 човека. В други случаи зад такива инициативи стоят цели фирми, планират го по една година, ние сме 4 човека. Асоциацията това е постоянният екип плюс мен и още едно момиче, което се занимава с програмата, защото тази година имаме много сериозна програма. Финансово зад нас стои „Одисея- ин", помага ни Столична община, която тази година беше адекватна, за първа година, помагат различни институции като Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Има много събития, които са спонсорирани по един или друг начин от тази програма. Примерно, катеренето е донякъде между „Стената" една голяма компания за специализирана екипировка, световно добра българска компания за изкуствени стени, може би сте чували за нея, също Прокредит банк, по тяхна инициатива, без да сме ги търсили решиха да подпомогнат детската програма.

Днес какви са акцентите, да поканим столичани.

Откриването мина, но имаме моменти, които са свързани с живота на отпадъците-какво правим с отпадъците и как да не произвеждаме отпадъци, което е най-важния въпрос в момента, за Сеславския манастир говорихме вече. Сега ще имаме инициатива успешни родители, как да направим децата си щастливи, а всичко това е много важно за нашето общество, което има демографски проблем.

От 17.30 да 18 часа ще бъде презентацията на зоопарк София, от 18 часа-как да си направим био градинка, ще ни помагат ученици от училището за деца с увреден слух в Драгалевци, след което представяме кампанията WWV за спасяването на вековните гори, от 19.15 до 20 часа докосване до Хималая-пътешествие с велосипеди.

Това е една асоциация "Байкария", много интересно представяне.

Утре ще има среща с Филип Кирилов от сдружение „Тринога" по темата „България-устойчив модел на запад-призвание на българите", в събота: „За Балкана и хората"-презентация на проекта да свържем опазването на природата и устоичивото развитие на селските райони, подкрепено от българо-швейцарската програма за развитие.

В събота имаме и йога за деца. Ако нашите родители желаят да споделят вниманието и времето на децата си имаме детско велосъстезание, от 12 часа пред театър „Иван Вазов". То е с награди. Децата трябва да дойдат с каски и здрави велосипеди.

Да кажем, че не само зеленият цвят ще го има, но сте съставили много цветна програма. Поздравления.

Едно голямо хоро ще има в неделя.

Танцов ансамбъл от село Ляски.

И голямато софийско хоро с ансамбъл „Средец", което ще бъде от 10 часа. От 10.30 часа нататък ще имаме доста активни занимания на открито.

Детска викторина отново „Зелена София", а който отговори правилно ще получи билет за зоопарка София

Искаме децата да са по-активни, не искаме слушатели, а да отнесат това, което са видели в къщи, да се случи нещо и „Зелени дни" да продължат да живеят.

Виждам, че децата са ви акцент. Кои още? Каква е целевата група на „Зелени дни"?

Целевата група на „Зелени дни" е създаване на една общност от хора, биопроизводители, но и хора потребители или хора, които пътуват и се интересуват от зелените къщи. В България зелените къщи са 31 в момента. Те са сертифицирани от нашата асоциация за алтернативен туризъм, което е доброволна сертификация и бихме се радвали, когато хората пътуват, да изберат не просто България, а да изберат зелените къщи. Смятам, че това е една много добра възможност да отидат наблизо, без да вземат самолет и да изживеят нещо различно, без да го възприемат като кауза. Не да отидат, защото по този начин ще оставят пари в България, а защото ще научат нещо за България и ще преживеят нещо обогатяващо.

Любомир Попйорданов Разчитаме на децата за да променим България
netinfo

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Тази година има ли мото, което да се отличава от други години?

Не, това е четвърто издание на „Зелени дни". Тази година то е 4 дни, а досега винаги е било 3 дни. На фокуса ни тази година са децата, защото те са нашия посланик, нещо, на което ние разчитаме, за да променим България. Те са нашия посланик към родителите, към възрастните. Трябва да започнем с децата.

Обучението, възпитанието ли ви движи или употребата на зелена енергия, зелените практики? Какво ви поддържа ентусиазма?

Всичко е важно. Ентусиазмът ни поддържа това, че има много хора, които искат да споделят такива идеи, че има такива процеси. Не става дума за мода и лайф стаил. Европа отдавна е тръгнала в тази посока. Ние трябва, като българи, да се ориентираме в посока на нашия отпечатък върху природата, когато пътуваме или когато живеем, и как живеем, или върху културното наследство, какво правим за живите традиции в България. Аз лично много обичам природата, пейзажа, но България да не бъде обрамчена със ски съоръжения. Когато има ски съоръжения, те да са на правилното място, не е нужно да ги слагаме навсякъде. Природата и пейзажът са един изключително важен ресурс средата, в която ние живеем. Трябва да го опазваме, ако искаме да живеем в една здравословна среда и да работим, за да имаме такава среда за живот, не заради туристите, са резултата от това, не са цел. Това за мен е една кауза и начин, по който аз виждам правенето на бизнес. Много бих се радвал повече бизнеси да желаят това.

Има ли ги, идват ли, подават ли ви ръка?

Нашата асоциация има добра членска структура, но не виждаме много бизнеси да се заразяват от желанието да помагат на каузи, свързани с опазването на околната среда, когато е необходимо да участват в блокиране на кръстовища и дават, примерно, пари за манастири, освен ако не го правят с идея да изпишат някого като ктитор. Смятам, че това трябва да го правим като разбиране и вътрешно призвание. Бизнесът като цяло, не може да стои на разстояние от своя ресурс, от това, в което той живее. Ако той живее от културно наследство, от природно наследство и ако е български, да съзнава своето място. Бизнесът не е само да развива своите възможности и да създава богатство, но много е важно да има споделяне. „Зелени дни" е една платформа за споделяне, за създаване на контакти, за алхимия на срещи и на хора.

Но да не се превръща в сбирка. Идеята е да се разширява ветрилото.

Не, има снежна топка, която се превръща в лавина. Виждаме, че хората са много щастливи, че това се случва, че се срещат потребителите и производителите на различни услуги и стоки, държавни институции, които също присъстват, общината също се включи. Има някакво узряване.

Показва, че достигате до хората.

Това е дълъг процес, представете си имахме зад гърба си постоянно медийно намагнетяване на пространството с идеи в тази посока, може би щеше да е по-добре.

Колегите от bTV, които инициираха това почистване, си тръбят за него и е правилно.

Да, но е хубаво не да почистваме за един ден, а да не замърсяваме 365 дни.

Защо не възпитават зелените идеали по-трайно, защо все още има хора, които отварят вратата на автомобила, изсипват пепелника и затварят?

В Кюстендил са забранени пластмасовите торбички, даже в Административен съд успя да отиде кметът Петър Паунов, а София, която говори толкова за зелено, защо не каже: София ще бъде един зелен град и първата стъпка трябва да бъде пластмасата, защото България няма никаква решение за обработката на пластмаса. Този завод ще бъде готов може би след 5 години, не знаем с какви цени , какъв енергиен отпечатък ще има в природата. Не е ясно.

Боклука вече не е актуална тема.

Не, това е голям бизнес.

Хората, които го правят да се усетят, да инвестират в него.

Предстоят великденските празници и ние всички ще почиваме някъде, дай боже. Дайте хубави идеи, практични, къде в България човек може да отиде, на традиционно място, но да преоткрие себе си, природата?

И в момента има свободни места в къщите за гости, за които аз съм готов да се подпиша, че са много добри места или дестинации. Ардинското корито, в района на Маджарово, в Родопите. Това е много изненадващо, никога на Великден и Гергьовден не е имало свободни места. Това показва проблем, затруднение. Българинът в момента има затруднение да почива, стрес някакъв. Но Арда, района на Смолян има много адреси на къщи, които са великолепни. Не всички са членове на нашата асоциация, но няма значение. Има такива места още в района на Белоградчик, не съм се обаждал в розовата долина , за да кажа как стои въпросът там. Сега изведнъж от пролетта влязохме в лятото, предполагам, че може някоя роза да се е отворила в тези горещини.

Аз си избрах Арда и поречието и. Близките страни, които са около нас-Македония, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия?

Ако говорим за интересни уикенди, има примерно в Източна Македония, която е най-близо до нас, има един манастир-Лесновски, на юг от Куманово има една обсерватория-Кокино, Старо Нагоричане, една дестинация, която хората може да спят в Кюстендил и да я правят през деня. За Северна Гърция, според мен, българинът е там в момента. Аз смятам, че основните резервации са там, но има алтернативни възможности за планината Пинд, малко по на запад от Солун, Кастория, посока Игуменица има села, които приличат на Родопите, направени с пари на ЕС и такива великолепни цени, че конкурират цените в България в момента.

Това не е призив всички да отидат в Гърция.

А най-хубавата българска планина?

Най-емблематичната българска планина е Родопите, в нея има всичко.