Борис Станимиров: Модерният национализъм
Борис Станимиров: Модерният национализъм / Предизборен щаб ДСБ-БДФ

Аз съм националист. Казвам го с гордост, без никакви условности. Родът Станимирови е дал на България седем офицери (преди 9 септември) и е получил седем ордена за храброст. Самият аз съм бил в казарма, клел съм се под знамето и се гордея с това.

Не е вярно, че сме малка държава, от която нищо не зависи. Половината от държавите в ЕС са по-малки по територия и население. Европейска България има реална възможност да влияе върху международната политика, но не го прави, защото управниците нямат воля да защитават националния интерес.

Много често в тази кампания бях питан защо съм в ДСБ. Ето един от отговорите: Иван Костов отказа на САЩ да пусне четвърт милион косовски албанци в България. Пак той, два дни по-късно, отказа на Руските военни самолети да летят над България. Никой преди него и никой след него не е имал смелост да каже НЕ на САЩ и Русия в името на българския интерес.

 

Какво има около България днес? Македония, в която се води яростна антибългарска пропаганда. Турция, в която нео-османизмът е официална доктрина. Гърция, която се тресе от нестабилност. Какво правим ние? Има традиционни български общности в Македония, в Западните покрайнини, в Украйна и Молдова, оставени на произвола на съдбата. Те трябва да почувстват мощната подкрепа на европейска България. България трябва да стане родина на всички българи. Това е националният идеал на пет поколения преди нас. Това е заветът на дедите и никога не сме имали повече сила да го осъществим, както днес в Европейския съюз. Днес, за да се справим с тези задачи, не е нужно да слагаме ножовете. Достатъчно е да изберем държавници, които имат твърдост да защитават българския дневен ред.

Българският национализъм не се изразява във викане по площадите и насаждане на омраза. Българският национализъм е градивен, той е любов към Отечеството.

 

Борис Станимиров Модерният национализъм
netinfo
На

Великден се срещнах с потомците на някогашните легионери - членовете на Българския демократически форум. Събрахме се на знаково за Габрово място - там където е бил манастирът, в който се е крил Левски. На същото място през 1945г. „Народният" съд прочита 38 смъртни присъди, от които 17 души са убити предварително. По-късно комунистите разрушават и манастира, пречи им, защото е средище на вяра и национална памет. Казвам това, за да подчертая, че българският национализъм не е от вчера, той е приемственост и традиции. Имало е преди нас хора, които са убивани, затваряни и преследвани заради своята вярност към националния идеал. Някога легионерите имаха девиз „За България!". Днес ДСБ казва „За силна България в обединена Европа!". Едното следва логично от другото, пренася завета през времето. И когато сме заедно, никой не може да се съмнява къде е истинската десница и истинския патриотизъм.

Днешният национализъм значи сигурност - униформен полицай във всяко село, вместо 100 милиона  лева за подслушване между политиците. Национализъм значи защита на дома, собствеността и реколтата и наказания по закон за крадците, вместо безкрайни социални помощи и безплатен ток за едни, а високи сметки и безобразия на монополите за други.

Национализъм значи мутрите да са в затвора, а не в правителството.

Национализъм значи да развиваш бизнес, да работиш и да печелиш, а държавата да ти помага, вместо бюрокрацията да те души, а чиновникът да те рекетира.

Здравето е национална сигурност. Когато си платил здравни осигуровки, да бъдеш лекуван качествено и навреме, вместо да доплащаш на ръка, за да живееш.

Образованието е национална сигурност. Нацията трябва отново да издигне училището в култ, младите хора да завършват не просто грамотни, а готови за живота, с качествени знания, които ще им дадат добра работа за добри пари.

Национализъм значи такава държава, в която възрастни, млади и деца да се радват на живота заедно, вместо самотни стари хора да гледат турски сериали и снимки на внуци върху телевизора.

Това е модерният национализъм и ние от ДСБ-БДФ сме негови носители. Извадихме България от тежка криза, когато на границата се водеше война, доларът беше 3000 лв, а вместо еврофондове имаше визи за Европа. Днес е много по-лесно от тогава. Европейска България може с мир и труд да осъществи националния си идеал. Не ви даваме обещания. Знаем решенията.  Първото от тях е с N27.

 

Борис Станимиров, водач на листата на ДСБ-БДФ