Гергана Томова: За мен е важно да запаля у хората зелена искрица
Гергана Томова: За мен е важно да запаля у хората зелена искрица / снимка: Личен архив

Продължава да има място за нови играчи и нов диалог в държавата и партия "Зелените" го доказват, смята кандидатът за депутат от политическата формация за 23-ти МИР София Гергана Томова. Тя е категорична, че при влизане в НС сред първите три стъпки на партията биха били бетониране на позициите й по отношение на атомната енергетика, нови посоки в мисленето за икономическата стабилност и спиране на пренебрегването на образованието, което по думите й изниква като основен проблем на всички нива в държавата. Томова допълни, че вижда различното у себе си в сравнение с другите кандидати в умението да изслушва, преди да започне да залива хората с идеи и за нея е особено важно да запали у тях зелена искрица. Ето какво още каза тя пред Дарик:

Какво впечатление остави у вас тази политическа кампания?

Тази кампания, която още не е приключила, остави у мен впечатление, че нещата наистина зависят от мен като кандидат на „Зелените", от нас като хора, които се борят за каузите, които са залегнали в нашите основи и нашата програма и като цяло това ме обнадежди. Когато се опитах да си отговоря какво точно ми донесе и какво точно ми взема тази кампания, наистина тя изисква страшно много енергия и усилия. Трябва всеки момент да си готов да отговориш на питанията на случаен гражданин на улицата, на провокации, да участваш в събитие, да отидеш някъде. И в същото време е много вдъхновяващо, когато накрая се огледаш и видиш колко много съмишленици имаш и как заедно вървите някъде, където сте решили да тръгнете.

Има ли разлика между това да бъдеш доброволец и това да бъдеш в партийни листи?

Няма съществена разлика в смисъла, в който всички сме доброволци в крайна сметка. Кандидатите не получават заплащане за труда си, всички доброволно сме се хванали на хорото, така да се каже, доброволно сме решили да влагаме енергия, знания и усилия. Но със сигурност кандидатите на Зелените не биха могли да правят нещата, които искат и са планирали да правят, без да имат зад себе си огромната подкрепа на доброволците. Същевременно и обратното е валидно - нашите доброволци не биха могли да работят толкова добре, ако нашите кандидати не бяха толкова активни.

Какво ви прави по-различен кандидат за депутат от всички други участници в изборите?

Избягвам да твърдя, че аз съм единственият, уникален, най-добър политик, който може да представя уникалните решения. Смятам, че в много партии има много хора, които са експерти в областта си, които имат добри намерения. На мен ми се иска да смятам, че съм различна с това, че умея все още да слушам, преди да започна да говоря и да заливам хората с моите идеи. И за мен е особено важно да запаля у тях някаква зелена искрица. Не да ги убеждавам задължително на 12 май да дадат гласа си за нас, а да знам, че съм посяла нещо зелено у тях и да знам, че по-нататък то ще покълне.

Какво успяха и не успяха да чуят хората от вас?

Хубавото беше, че за разлика от 2009 година, когато бяхме новоучредени, сега не изпадахме в такива обяснения защо има зелена партия. Това е хубавото, че хората вече не задават въпроси „Защо ви има?", тоест стигнало се е до някакъв логичен процес да сме се създали и четири години по-късно да се опитаме пак по естествен начин да бъдем част от управлението. Това, което не успя да стигне до тях, е може би как успяхме за тези четири години да се опазим, да не влизаме в безпринципни коалиции само и само да минем процентна бариера и може би на тях все още не им е толкова ясно защо продължаваме да го правим. На фона на всичките тези малки парти, които поникнаха покрай яхването на протестите и преексплоатирането на думата „граждански" може би на хората им беше малко по-трудно да разберат с какво сме по-различни.

За какво не ви достигна време в тази предизборна кампания лично на вас?

За много неща. Когато започнахме да се готвим за тези избори, никой не очакваше да бъдат толкова скоро, но когато започнахме да се готвим и имахме много сериозни планове в посока популяризиране на нашите идеи, ни се искаше да има повече срещи с избиратели, просто физически времето не стигна за тези събития. Имахме идеи в различните райони да правим таргетирани събития, но просто физически не се стигна до това. Отделно и медиите с притискането да има само по едно събитие, което например е безплатно за непраламентарно представените партии, това също беше проблем. И може би затова не ни стигна времето - да стигнем до толкова голяма част от хората, колкото смятаме, че биха ни подкрепили на тези избори.

Всички участници в изборите казват, че не им достигат пари, за да стигнат до повече български граждани. "Зелените" основно се финансират чрез дарения от доброволци и симпатизанти. Каква кампания бихте направили, ако имахте повече пари или разполагахте с такива средства, с каквито разполагат парламентарно представените партии?

Да, ние се финансираме с дарения и членски внос. Няма да каже, че сме щели да имаме повече билбордове или плакати, защото това е против нашите разбирания за начина, по който трябва да се прави една кампания. Може би с повече пари щяхме да имаме повече възможности да даваме нещо на хората. Ще дам пример - на Цветница подарявахме безплатно цветя, което беше изпълнимо само защото получихме специално таргетирано дарение от чужбина. Няма да назовавам името на човека, пожела да остане анонимен. Но такъв тип дарения и такъв тип средства ни дават възможност да направим нещо за самите хора. Ако имахме повече пари, със сигурност щяхме да направим някоя велоалея или да посадим нещо, или да имаме достъп до повече ресурси, с които да стигнем до хората. Със сигурност нямаше да ги използваме само за да си плащаме изявите в дадена телевизия или да пуснем билборд на „Цариградско шосе".

Смятате ли, че българите останаха разочаровани от тази политическа кампания?

Иска ми се да смятам, че не са останали изцяло разочаровани. Аз съм чувала мнение от много хора, че за първи път не са чак толкова атакувани с всякакви лозунги от всички възможни медии. Отчасти очаквах това, защото все пак няколко седмици преди да падне правителството, „политика" се превърна в мръсна дума. Някак естествено всички партии заложиха на това да не промиват чак толкова съзнанието на избирателя от медиите. За съжаление, все още продължаваме да виждаме просто престъпно безхаберие по отношение на хартиените материали и всички кошчета в столицата преливат от лъскави брошури, които никой не си прави труда да погледне. Но за разочарование ми се иска да мисля, че не са чак толкова разочаровани, защото наистина продължава да има възможност за нови играчи, за нов диалог и смятам, че Зелените го доказваме.

При влизане в следващия парламент, какви са първите три политики или действия, които ще предприемете?

Това е по-сложен въпрос. Зависи все пак каква е цялостната конфигурация на следващия парламент, но със сигурност ние бихме бетонирали позициите си по отношение на АЕЦ. Все пак наскоро се разнесоха слухове, че може би отново ще се стартира този проект (АЕЦ Белене), въпреки еднозначния резултат от референдума, че това трябва да подлежи на обсъждане в Народното събрание. На второ място, разбира се, икономическата стабилност трябва да бъде... Не мога да кажа върната, трябва да се мисли в други измерения. И на трето мисля, че трябва да спрем да пренебрегваме образованието, което изниква на всички нива като основен проблем в държавата.