Най-малко 20 кораба ще участват в регатата Tall ships'2014
Най-малко 20 кораба ще участват в регатата Tall ships'2014 / netinfo

Минимум 20 ще са корабите, които ще се включат в регата SCF Black sea Tall ships'2014 . Това отбеляза на пресконференция днес председателят на организационния комитет Робин Хургрьоне.  За първи път в историята на регата на едно място се очаква да се съберат 5-те руски кораба Седов, Крузенщерн, Мир, Палада и Надежда.

Стана ясно също, че 70 000 паунда трябва да бъдат внесени до края на 2013-а година като такса от Варна за град домакин на проявата. Иначе разходите в морската столица за провеждането на регата ще са в размер на около 400 000 хиляди лева. Специално е поканен президентът Росен Плевнелиев за партньор на престижната регата.

На пресконференцията днес повод предстоящата проява присъстваха:

Робин Хургрьоне-председател на организационния комитет:

Питър Нюел-главен съдия

Гуин Браун –търговски директор

Капитан Тома Томов-председател на Организационния комитет във Варна

София Йорданова-ръководител на проекта

Данчо Илиев- младши експерт в отдел спорт в Община Варна.

Ето какво заяви на пресконференцията председателят на организационния комитет Робин Хургрьоне:

„Искам да ви уверя, че съм изключително щастлив да съм във Варна. Вече бяхме тук през 2010. Тогава организирахме изключително събитие във Варна и когато започна организацията за регата през 2014 беше съвсем логично решение да се върнем отново във Варна, както и направихме. Останалите аргументи да се върнем-голямото пристанище във Варна, както и Калиакра, която в продължение на 25 години участва във всички регати. Очакваме корабите, които ще участват в регатата да са около 20, от 8 до 10 в клас А. В този момент все още не знаем колко страни точно ще участват. Току-що започнахме с организацията и записването е открито. Със сигурност България, Румъния и Русия ще участват. Очакват се още  Франция, Италия, Холандия, Испания. Във Варна 4 дни ще продължи събитието. Очаква се във Варна корабите да пристигнат на 30 април.

Предстои едно грандиозно събитие. Преди   години имахме около 400000 посетители. Имаше и хиляди хора по време на парада на ветрилата. Надяваме се сега да привлечем дори повече посетители сега. Това зависи до голяма степен от град Варна. Заинтересовани сме и частни яхти да вземат участие в регатата”.

Тома Томов отбеляза, че Варна като първо пристанище ще е сборният пункт за събитието. Очакват се минимум 20 кораба. Маршрутът е Варна - Новоросийск - Сочи - Констанца. Той изрази надежда, че Калиакра ще участва в регатата.