Уникален музей от хартия откриха във Враца
Уникален музей от хартия откриха във Враца / Дарик Враца и Община Враца
Красимир Тодоров
64253
Красимир Тодоров
Виктор Метьолкин
  • Красимир Тодоров
  • Виктор Метьолкин

 

В деня на българската просвета и култура във Враца бе открит уникален музей от хартия. Над 100-те експоната в него са триизмерни реплики от хартия на съкровища от целия свят. Сред експонатите има и съдове от откритите в България съкровища в Рогозен, Борово, Панагюрище, Сливен, Свищов и Плевен.

Уникален музей от хартия откриха във Враца
netinfo

Експозицията е направена по съвременната Zn Art технология и е дело на художника Красимир Тодоров. „Тук врачани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до експонати, за които иначе би трябвало да изминат хиляди километри” – каза при откриването кметът на Враца инж. Николай Иванов. Интерес предизвика и демонстрацията на друга съвременна технология в изкуството – dreamoc.

Уникален музей от хартия откриха във Враца
netinfo

При нея експонатът е само триизмерно лазерно изображение. Сред първите гости бяха скулпторът Ставри Калинов и Виктор Метьолкин – първи секретар на посолството на Русия в България.

Уникален музей от хартия откриха във Враца
netinfo

Музеят от хартия е разположен в две от залите на Регионалния исторически музей, които са изцяло ремонтирани и оборудвани, така че да се създаде необходимата среда за експонатите. В обновяването и оборудването Община Враца е вложила 43 500 лв.

Идеята за музея е от 2009 г. За осъществяването й бе създадена фондация "Музеон", на която сериозно съдействие оказа и предишното кметско ръководство на общината, начело кмета д-р Шахов.

 

От 28 до 30 май във Враца ще се проведе Международна конференция "Дигиталните технологии и съвременият свят". Форумът се организира от Община Враца и фондация "Музеон" и в него ще се включат представители на Руския държавен хуманитарен университет и Международния институт за нови образователни технологии.