„Дивият свят на Източните Родопи“ гостува в Благоевград
„Дивият свят на Източните Родопи“ гостува в Благоевград / снимка: РИМ-Благоевград

“Дивият свят на Източните Родопи“ - изложбата, която пожъна голям успех в София и в Кърджали през април и май – гостува в Благоевград. Първият ден, в който жителите и гостите на града могат да я видят на площадката пред Регионален исторически музей, е символичен: 5 юни е Световният ден на околната среда. Изложбата ще остане тук две седмици – до 20 юни.

Изложбата представя снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и загадъчни насекоми. Акцент е снимка на дивите коне тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година от проекта „Новото тракийско злато“.

Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа: включва 1962 растителни и 4329 животински вида. Осем зони по НАТУРА 2000 обхващат най-интересните от екологична гледна точка места. Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България и най-важната област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Източните Родопи подслоняват значителни популации на вълци, чакали и видри в България. Кафявата мечка също започна да се връща в тази част на планината през последните години.
Намерението на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората.

Част от снимките „Дивият свят на Източните Родопи“ са включени в издадения наскоро пътеводител Кросбил за Източните Родопи (на английския език), предназначен за природолюбители, орнитолози и екотуристи.

Изложбата е организирана от фондация „Новото тракийско злато – България“ в сътрудничество с холандската фондация Кросбил Гайдс и Българска Фондация Биоразнообразие, както и с медийното партньорство на Vesti.bg.

След Благоевград предстои „Дивият свят на Източните Родопи“ да обиколи Югозападна България, а след това ще бъде показана и на други места в страната.