31-годишен мъж от Димитровград се самозапали
31-годишен мъж от Димитровград се самозапали / снимка: DarikNews.bg, архив

31-годишен мъж от Димитровград се самозапали малко след полунощ в дома си. Инцидентът е станал в кв. „Марийно" в града. Той събудил приятелката си, която спяла в съседната стая. При опит да му помогне, тя също пострадала. По информация на Дарик самозапалилият се е с психични отклонения.

С 30% изгаряния е мъжът. Пострадалата при същия инцидент жена е със 7% изгаряния. Това съобщиха от Клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на Университетска болница „Свети Георги" - Пловдив, където двамата пациенти са били откарани днес.

Травмата на мъжа е предизвикала шоково състояние и той е на постоянна реанимация - следят се жизнените му показатели и се правят вливания на кръв и плазма. В петък, 7 юни, е насрочена операция за възстановяване на 4% от засегнатите участъци. Останалите 26% от повърхността на кожата се очаква да регенерират по естествен път.

На пострадалия междувременно ще бъдат насрочени и консултации с психиатър, за да започне постоянно лечение и диспансеризиране.

Още утре, 6 юни, предстои операция на жената. При инцидента са засегнатите пръстите, дланите и предмишниците на двете й ръце.

Общо шестима се самозапалиха през последните месеци. Последният случай на публично самозапалване беше на 47-годишният Венцислав Козарев, който се самозапали в Смолян заради семейна драма с жена си. Два дни по-късно той почина.

Предпоследният случай на самозапалване беше на 51-годишният Димитър Димитров през март. Той беше изписан от "Пирогов", след като получи 22 на сто изгаряния.

Първият случай на самозапалил се в страната след бунтовете бе на 18 февруари на 26-годишния Траян Маречков в центъра на Велико Търново, той почина. Вторият беше 36-годишният Пламен Горанов от Варна, който се самозапали пред Община Варна. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му. Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен. Той почина на националния ни празник - 3 март от полиорганна недостатъчност.

53-годишният Венцислав Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали. На 10 март Венцислав Василев почина от тежките изгаряния.

На 22 март почина самозапалилият се на стадиона в силистренското село Ситово 40-годишен Тодор Йовчев. Мъжът почина от полиорганна недостатъчност във Военноморската болница във Варна. Най-вероятните причини за отчаяната постъпка на Тодор Йовчев са безработицата, бедността и семейни проблеми.

Други новини от Пловдив