Еврокомисар Георгиева: ЕК внимателно следи ставащото в сектор Сигурност
Еврокомисар Георгиева: ЕК внимателно следи ставащото в сектор Сигурност / netinfo

В Европа много се цени забраната за пушене, а вредата за икономиката от това никъде не е доказана. Това каза при посещеинето си в Казанлък българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя изрази надежда, че българските държавници ще запазят постигнатото в този смисъл до сега и ще се погрижат за здравето на българите.

Еврокомисар Кристалина Георгиева е в Казанлък със своя 20-членен екип, половината от който се състои от българи. Визитата й е в отговор на отправената миналата година от кмета на града Галина Стоянова покана да посети Казанлък по време на празника на розата, който продължава до 24 юни.

"Много интересен и с много богата програма", го определи еврокомисар Георгиева.
Тя даде и висока оценка на казанлъшкото домакинство на превърналия се вече в традиция национален събор на радиолюбителите, който също се провежда днес. Повече от 30 минути тя раззговоря с радиолюбител от страната и Европа, участници в тазгодишиня събор. Посещението й на събора е жест на уважение към тяхната работа и признателност за неоценимата им помощ в световен мащаб при бедствия и аварии.
За пример тя даде първото си посещение в качеството й на еврокомисар, веднага сле последното голямо земетресение в Чили, където единствената връзка със света е осъществявана от радиолюбителите.

"Аз съм голям техен фен", каза в Казанлък българският еврокомисар и заяви, че в Европейската комосия се обсъжда възможността за институционализиране на дейността на радиолюбителите и включването им в превантивната борба с бедствията.
Оценка за добрата и високохуманна работа на над 6-те хиляди български радиолюбители е и българското домакинство на Световния конгрес на радиолюбителите догодина през септември в курорта "Албена".

В Казанлък еврокомисар Кристалина Георгиева каза, че в Европейската комисия внимателно се следи случващото се в сектор "Сигурност" у нас. Рискът от наводнения в България, заради очакваните големи води на река Дунав в средата на следващата седмица тя определи като "умерени".

Приемственост и използване на възможностите, които все още съществуват по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете, препоръча на новия кабинет българският еврокомисар.

Кристалина Георгиева получи покана от представителите на Сдружение "Самаряни" да бъде гост на церемонията за годишните награда "Най-добрият самарянин" през декември тази година. Ако някъде няма бедствие, на 13 декември съм при вас, обеща Кристалина Георгиева. Тя посети Етнографският комплекс в града и се запозна с традициите в розопроизводството.