Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС
Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС
64685
Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС
  • Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Без дебати в пленарна зала и за по-малко от 15 минути парламентът избра по безпрецедентен начин скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

След избора на Пеевски ГЕРБ обявиха началото на обсъждане за провеждане на нови парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание. От своя страна президентът отмени пътуването си за откриването на „Дунав мост"-2 и свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни.

В социалните мрежи се организираха протести в цялата страна.

Точката за избора на нов шеф на ДАНС бе абсолютно неочаквана. Тя бе вкарана извънредно в дневния ред на депутатите. Към 9,15 ч. в пленарната зала влезе премиерът Пламен Орешарски и обяви, че номинира Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", а вътрешния министър Цветлин Йовчев - за вицепремиер.

Номинацията предизвика бурни реакции, депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Лидерът на партията Бойко Борисов изрази силно възмущение от избора: „Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха. Това е краят на столетницата".

Избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС
netinfo

Номинацията на Пеевски бе подложена моментално на гласуване - без дебати. Групата на ГЕРБ се върна в пленарната зала за гласуването.

Народните представители избраха новия шеф на ДАНС след прегласуване, в което участваха 204 депутати - 116 гласуваха "за", 87 "против" и 1 се въздържа.

Единственият, който взе думата в пленарна зала в защита кандидатурата на Пеевски, беше лидерът на социалистите Сергей Станишев: "Трудните ситуации изискват нестандартни решения. Предложението на министър-председателят не е стандартно. За много хора то сигурно ще прозвучи противоречиво. Аз като министър-председател съм уволнявал Пеевски като заместник-министър".

Въпреки бурните реакции, премиерът Пламен Орешарски представи мотивите за предложението си: „Търсехме умишлено външен специалист, за да може да се преструктурират някои активности. Надявам се с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко.

Новоизбраният шеф на ДАНС Делян Пеевски увери, че ще работи за държавата и нейните граждани: „Има време, ДАНС вече ще работи, няма да се говори само. Ще работя само за държавата и нейните граждани.

Пеевски обеща, че няма да прави политически чистки по върховете на агенцията. От ДПС също защитиха избора на техния колега Делян Пеевски и изразиха надежда, че той ще се справи с отговорния пост.

Одобрявате ли избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС? Участвайте в анкетата ни ТУК