Прокуратурата отказа трансфер на осъдения за убийство Полфрийман от България в Австралия
Прокуратурата отказа трансфер на осъдения за убийство Полфрийман от България в Австралия / снимка: sxc.hu

Австралийската прокуратура е поискала осъденият у нас Джок Полфрийман да изтърпи наложеното му от българския съд наказание - "лишаване от свобода", в родината си. Това съобщиха от Прокуратурата.

"От департамента на главния прокурор на Австралийския съюз е постъпило предложение за трансфер на осъдено в България лице - Джок Антъни Полфрийман". Предлага се той да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание "лишаване от свобода" там, са казва в информацията.

Джок Полфрийман е осъден на 20 години за убийство на един човек и за опит за убийство на друг български гражданин, извършени по хулигански подбуди. Присъдата е влязла в сила и понастоящем той изтърпява наложеното му наказание в Централния
софийски затвор, припомнят от прокуратурата.

Досега Полфрийман е изтърпял 5 години и 10 месеца от общото наказание. При изпълнение му той е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти, се посочва в съобщението.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и НПК, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор, заявяват от прокуратурата.

Според информацията главният прокурор Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието.

По тази причина трансферът на Джок Полфрийман в Австралия е отказан.