Много му се събра на самолета на мечтите
Много му се събра на самолета на мечтите / БГНЕС

Самолет Boeing 787 на Qatar Airways е бил спрян временно от полети в понеделник в Доха след инцидент в електрическото табло, който довел до прегряване - това стана ясно в петък от източник в авиационната индустрия, отбелязва БГНЕС.

Говорител на компанията в Лондон потвърди пред АФП, че "незначителен инцидент" е станал на Дриймлайнера, отказвайки да даде каквито и да е подробности. "Катар не желае да коментира повече въпроса", добави той. Говорителят не можа да каже дали въздухоплавателното средство, регистрирано под A7-BCB според източника от авиосектора, е спрян от полети.

Служител на Qatar Airways обаче, съобщи за "обикновен технически проблем", открит на борда на самолета, докато той е бил на летището в Доха "без пътници". "Това е нормален електронен проблем, който може да бъде отстранен бързо от техниците", добави той при условие да остане анонимен. Според него "въздухоплавателното средство ще се върне в експлоатация в следващите два дни".

От Boeing отказаха всякакъв коментар, позовавайки се на компанията, пише АФП.

Пожар в електрическо табло стана през ноември 2010 г., което доведе до временно спиране на кампанията за летателни изпитания. Откакто започна експлоатация през октомври 2011 г., инцидентите на Boeing 787 се увеличават. Той бе спрян от полети в продължение на три месеца след двата инцидента през януари, включващи литиево-йонните акумулатори, пожар и прегряване с отделяне на дим, един в Япония и един в Бостън.

След разрешението да лети отново през април, нови неуспехи опетниха имиджа му. Това бе пожар на 12 юли на борда на празен Boeing 787 на Ethiopian Airlines на летище Хийтроу в Лондон.

В същия ден Dreamliner на Thomson Airways бе принуден да се върне на летището в Манчестър малко след излитане. И накрая - преди седмица самолет на JAL трябваше да се върне в Бостън, САЩ.