Пенсионери протестират в Пловдив и Враца
Пенсионери протестират в Пловдив и Враца / netinfo
Повече от 300 пенсионери участваха в протестен митинг в Пловдив срещу ниските пенсии и срещу смъртните присъди на български медици в Либия. Проявата се състоя на площад "Централен" и бе организирана от Областния съвет на пенсионерите. На нея присъстваха и възрастни хора от Асеновград и от Първомай.

Участниците в митинга поискаха от правителството да бъдат увеличени пенсиите от 1 януари тази година, минималната пенсия да стане 170 лева, да бъдат преизчислени всички пенсии, получавани до 2001 година, и да бъде подготвен и приет Закон за пенсионера. Председателят на областния съвет на пенсионерите Иван Филипов заяви, че ако справедливите им искания не бъдат удовлетворени, възрастните хора са готови на гражданско неподчинение, изразяващо се в блокиране на улици и пътища, както и в отказ от гласуване на бъдещи избори.

Пенсионерите настояха и за незабавно освобождаване от затвора на осъдените на смърт български медици в Либия. Своите искания те изпратиха чрез специална декларация до президента на България, председателя на парламента, министър-председателя и посолството на Либия в нашата страна. Пенсионерите ще организират всеки четвъртък протестен митинг в Пловдив, за да напомнят на управляващите за своите искания.

Около 100 пенсионери, протестиращи с основно искане за увеличение на пенсиите от 1 януари 2007 година, блокираха за около един час движението на обществения транспорт във Враца, съобщиха от областната администрация. След намеса на полицията и разговори с възрастните хора движението е възстановено.

Мирните протести на пенсионерите във Враца започнаха на 21 декември 2006 година и се организират всяка седмица - в четвъртък, пред сградата на областната администрация. Броят на участниците в тях е различен, като за първи път днес те преминават към подобни действия.

Исканията на протестиращите са за увеличение на пенсиите с 8,5 на сто от 1 януари 2007 година, а не както беше прието със Закона за държавния бюджет - от 1 юли 2007 година, за размер на минималната пенсия 150 лева, за индексация на пенсиите за прослужено време.