18 моряци на борда на индийска подводница загинаха след авария
18 моряци на борда на индийска подводница загинаха след авария / БГНЕС

Авария в индийска военна подводница блокира 18 моряци на борда в пристанище на Мумбай. По думите на говорителя на бойния флот на Индия Нарендра Виспуте вследствие на аварията дизелово-електрическата подводница е потънала почти изцяло.

Загинали са всички членове на екипажа на подводницата, съобщи по-късно командването на индийските ВМС. Проникналите след 12 часа усилия във вътрешността на подводницата "Синдуракшак" водолази от спасителния екип не са открили нито един жив човек, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението на командването в близките часове ще започне операция за изваждане на подводницата на повърхността. Причините за аварията все още са неизвестни. Според предварителните данни в торпедния отсек или близо до него е станал пожар, довел до две експлозии, посочва БТА.

Построената в Русия през 1997 г. подводница е била върната на индийските ВМС през април след модернизация в руския град Северодвинск. Ремонтният завод изключи категорично възможността от техническа неизправност, съобщи ДПА.

По-рано днес руски източник, цитиран от Интерфакс, заявил, че може да е бил извършен терористичен акт. "Някой е искал вероятно да развали националния празник на индийския народ" (на 15 август), казал военно-дипломатическият източник пред руската агенция.