От 1 октомври ще се пътува комфортно през прохода Петрохан, каза министър Терзиева
От 1 октомври ще се пътува комфортно през прохода Петрохан, каза министър Терзиева / снимка: Министерство на регионалното развитие

От 1 октомври ще може да се пътува безопасно и комфортно през Петроханския проход, каза регионалният министър Десесислава Терзиева в Монтана. До края на септември ще завърши рехабилитацията на прохода Петрохан. Вече се полагат последните метри износващ пласт асфалт. Започнало е полагането на маркировката и монтаж на мантинели, каза тя.

Министърът даде старт на строителството на обходния път на Монтана. В участъка с дължина 12,5 км, ще бъдат инвестирани близо 47 млн. лв. Той ще бъде завършен най-късно до февруари 2015 г. Отсечката е част от маршрута на общоевропейския транспортен коридор №4. С изграждането на обходния път Монтана ще се освободи от тежкотоварното движение.

Терзиева обърна внимание, че за първи път от много години в областта се работи активно за подобряване на пътната инфраструктура. С обходния път общо над 55 км републиканска пътна мрежа се изграждат и рехабилитират на територията на областта. Това е близо 10% от общата дължина на пътната мрежа в региона, посочи регионалният министър. Целта е в цяла Северозападна България да работим по-активно за подобряване на пътната инфраструктура, каза още министърът.