Гости от Мюнхен посреща Омуртаг
Гости от Мюнхен посреща Омуртаг / Борислав Курдов, архив

В Омуртаг продължава реализирането на проект, чрез който се цели да бъдат набелязани инициативи и разработване на конкретни решения по темата за икономическо развитие, възможности за повишаване на качеството на образование, професионална квалификация и повишаването на здравната култура на ромската общност.

Проектът реализира на базата на обмяната на опит между българските общини Омуртаг и Пазарджик и община Мюнхен, Германия.

В сряда, 25 септември, в община Омуртаг ще гостува делегация от Мюнхен. Тридневното посещение предвижда посещения в местни училища, където ще бъдат разгледани въпроси, свързани със задържането на ромските деца в училище, както и осигуряване на качествена мултикуртурна образователна среда и квалификационни особености на педагогическия персонал за обучение в мултиетническа среда.

Гостите ще бъдат посрещнати с богата културна програма, подготвена от домакина – кметът на Омуртаг Неждет Шабан. По-късно гостите ще посетят Историческия музей, православния храм и джамията в Омурнаг. В програмата е предвидено още поднасяне на цветя на Войнишкия паметник на загиналите във войните за национално обединение от 1912 до 1945 г.