Либийският премиер беше отвлечен от въоръжени мъже в Триполи
Либийският премиер беше отвлечен от въоръжени мъже в Триполи / снимки: БГНЕС, архив

Либийският премиер Али Зейдан беше отвлечен днес призори в Триполи от въоръжена група, вероятно бивши бунтовници, и отведен в неизвестна посока, обяви правителството в комюнике, цитирано от АФП. Зейдан бил отвлечен от хотел „Коринтия” в либийската столица, където се помещава офисът му.

Правителството подозира за отвличането две групи на бивши бунтовници - „Камарата на либийските революционери” и „Бригадата за борба срещу престъпността”, които на теория са подчинени на министерствата на отбраната и на вътрешните работи. Никоя групировка досега не е поела отговорност за похищението.

Министерският съвет се е събрал на извънредно заседание под председателството на първия вицепремиер Садик Абдел Рахман, посочва БТА.

По-късно група бивши либийски бунтовници обяви, че е арестувала премиера Али Зейдан в Триполи заради ролята на правителството му в залавянето на лидер на Ал Кайда от американски командоси в събота, съобщи Ройтерс.

Али Зейдан „беше арестуван след изявлението на (държавния секретар на САЩ) Джон Кери за залавянето на Абу Анас ал Либи и след като той каза, че либийското правителство било в течение на операцията”, обявил говорител на групата „Оперативен щаб на либийските революционери”, допълва БГНЕС.

Говорител на либийското министерство на вътрешните работи заяви, че Зейдан не е бил отвлечен, а арестуван от сътрудници на министерството, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на агенция ЛАНА. По данни на телевизия „Ал Джазира” премиерът бил арестуван при съвместна операция на МВР и „Оперативния щаб на либийските революционери” по разпореждане на главната прокуратура.