Отвличането ми беше опит за държавен преврат, смята либийският премиер
Отвличането ми беше опит за държавен преврат, смята либийският премиер / снимка: Gulliver/Getty Images

Либийският премиер Али Зейдан определи отвличането си вчера като „опит за държавен преврат”. Той направи това в предавана по телевизията реч.

„Не мисля, че над 100 коли с въоръжени хора могат да отцепят движението в един квартал, без да е дадена заповед за това... Това е опит за държавен преврат срещу легитимността”, заяви Зейдан.

Той осъди „криминалния и терористичен акт” и заяви, че „една политическа партия” стои зад отвличането, без да споменава коя е тя. Премиерът на преходното правителство беше отвлечен в хотел Коринтия, където живее по съображения за сигурност. Той заяви, че похитителите му представили на ръководството на хотела фалшива заповед за арест от главния прокурор, отбелязва БГНЕС.

„Те събудиха всички гости на хотела, тероризираха служителите и откраднаха оборудване. Влязоха насила в стаята ми, взеха всичко, всичките ми дрехи и документи (включително няколко конфиденциални)”, допълни премиерът. Той каза още, че извършителите на отвличането ще бъдат съдени. „Разследването започна вчера”, заяви премиерът.