Държавата раздава хиляди левове за екзотични спортове
Държавата раздава хиляди левове за екзотични спортове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата раздава хиляди левове за екзотични спортове
67444
Държавата раздава хиляди левове за екзотични спортове
  • Държавата раздава хиляди левове за екзотични спортове

За последните 12 години близо 195 000 лв. е получила Федерацията по корабен моделизъм, а около 170 000 лв. Федерацията по авиомоделизъм. По-сериозните суми са изплатени през 2011 г. и 2012 г., когато и двете организации взимат по близо 70 000 лв. Трета организация, наречена Автомоделни спортове, взима за 11 години 73 000 лв.

Федерацията на радиолюбителите също получава спортна субсидия - от 2005 г. до 2012 г. тази сума е близо 77 000 лв. За последните четири години Българската снукър федерация е получила близо 330 000 лв. Така и не става известно за какво се харчат всички тези субсидии.

Около 5000 лв. годишно получават екзотични спортове като петанка, ушу, йога, скейтборд, удбол.

Традиционно през последните 12 години най-много пари получават федерации с най-високи спортни успехи като волейбол (над 25 млн. лв.), художествена гимнастика (14.7 млн. лв.), борба (13.2 млн. лв.), вдигане на тежести (16.3 млн. лв.), спортна стрелба (15 млн. лв.), бокс (12.6 млн. лв.), гребане (12.5 млн. лв.), кану-каяк (12.2. млн. лв.), автомобилизъм (4.8 млн. лв.). Рекордна сума е получила Федерацията по мотоциклетизъм - 20,7 млн. лв.

Дарик поиска справката за финансирането на спортните федерации от Министерството на спорта по време на служебния кабинет на Марин Райков. Тогава служителите на министерството отказаха да посочат фирмите, които са печелили поръчки от федерациите в периода 2001-2013 г. Но в отговора уверяват, че министерството е осъществявало текущ и последващ контрол за изразходването на държавната субсидия от федерациите.

През годините различни специалисти са се изказвали за финансирането на спорта. И спорят дали държавата да дава пари само за спортове, които носят медали или да се дава на всички, защото няма медали без инвестиции.

Тази седмица, например, ръководството на Българския олимпийски комитет излезе с предложение да се финансират приоритетно 21 олимпийски спорта. Те бяха разделени в три категории: Първа категория - бокс, борба, волейбол, вдигане на тежести, гимнастика и художествена гимнастика. Втора категория - зимни спортове: биатлон, ски, кънки и шейни. В третата попадат "социално значими и престижни спортове, в които България печели медали от световни и европейски първенства и световни купи". Като лека атлетика, плуване, баскетбол, кану-каяк, тенис, спортна стрелба, конен спорт, ветроходство, гребане, джудо и тенис на маса.

На практика обаче, всички тези спортове и в момента получават почти всички пари от държавната субсидия. Дарик разполага с пълна справка за годините от 2001 до първите три месеца на 2013 г., за това как са били разпределяни парите за спортните федерации през последното десетилетие.

На олимпийските игри в Лондон България спечели два медала - един сребърен и един бронзов - по борба и бокс. Това е най-слабото представяне на българските спортисти в олимпийски игри. В същото време в тези два спорта държавата инвестира интензивно, като от 2001 година насам субсидията всяка година расте.

Ако през 2001 г. борбата е получила около 910 000 лв., то през 2012 г. тази сума е 3.9 млн. лв. За същия период е нараснала четири пъти и субсидията за бокса, която през 2012 г. е близо 2 млн. лв. За периода 2009-2012 г., когато състезателите ни се подготвяли за Олимпиадата в Лондон, боксът и борбата са получили съответно - 5,1. млн. лв. и 13,2 млн. лв. Освен това Българският олимпийски комитет, който има основно организационни функции, взима за същото време около 3,1 млн. лв. И тук идва въпросът за ефективността. Ако двата най-успешни български олимпийски спорта получават едни от най-големите субсидии, взимат всяка година все повече пари, а резултатите са по-слаби, то тогава проблемът вероятно е в управлението, а не във финансирането.

Федерацията по ловна стрелба, например, смята, че получава недостатъчно средства от държавата. И това оказва влияние върху печеленето на медали. Председател на федерацията е Антон Станков, бивши министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски": „Определено бюджетът не е добър. Особено през последните четири години, откакто аз съм председател на Федерацията. Мога да ви кажа цифровото изражение на бюджета за тази година - имаме 105 000 лева отпуснати. Доброто е, че по-голямата част от този бюджет, над 60 000 лева, отиват за подготовка на младежи. От друга страна държа да подчертая, че тези средства са крайно недостатъчни. Те покриват пътни разноски и хранодни на състезателите, но не включват материално-техническото осигуряване, което в нашия спорт е доста скъпо. Изисква се едно интензивно стреляне, за да се постигнат и добри резултати. За последните години не можем да се похвалим с много високи спортни успехи. Имаме състезатели, които участват в международния спортен календар, но традиционно това се случва на собствени разноски. Много порочна, според мен, беше доскорошната политика на Министерството на спорта, за последните 4 години, откакто аз съм председател на Федерацията. Обвързване на високи спортни резултати с бюджетиране. Катагоризиране на федерациите, на такива федерации, които имат безспорно световни и олимпийски успехи, те да бъдат интензивно финансирани, обрича на смърт по-малките федерации, каквато е и нашата, Федерацията по ловна стрелба".

Финансирането на спорта в България има три пробойни. Едната е по линия на субсидиране на спортове, които нямат много привърженици. Втората е с роенето на федерации. А третата - отчетът за това как всяка федерация харчи държавните пари.

Спорт и екзотика

Според данните на спортното министерство през годините държавата финансира най-различни спортове и нововъзникващи федерации. В периода от 2001 до 2007 г. близо 1,3 млн. лв. от държавата получава Съюзът по кърлинг. Медали и спортни успехи в този спорт България няма. Около 5 хиляди лв. годишно получават екзотични спортове като петанк, ушу, йога, скейтборд, удбол, авиомоделизъм. До момента държавата е дала близо 195 000 лв. за корабен моделизъм. Федерацията на радиолюбителите също получава спортна субсидия - от 2005 г. до 2012 г. тази сума е близо 77 000 лв.

В България се финансират спортове, които нямат нито публика, нито състезатели, коментира преди време в ефира на Дарик един от най-успешните ни спортисти в последното десетилетие - Пламен Константинов: „Харчат се едни държавни пари за непопулярни спортове, които се практикуват от 20 човека в държавата, но взимаме домакинства на световни купи, на световни първенства или на кръгове от международни състезания, които се гледат от самите спортисти. Голяма част от средствата трябва да се насочат за училищния спорт. Нищо не излиза отдолу".

От 2009 г. до 2012 г. Българската асоциация за селски спорт получават от държавата 226 000 лв. Освен това пари получават и организациите - Спорт за всички - за 8 години близо 500 000 лева, Спорт за учащи - за пет години близо 390 хил. лв.

Стоян Караиванов е член на ръководството на Българската асоциация за селски спорт. Той обясни пред Дарик, че всяка година асоциацията организира ученически олимпиади: „Аз правя програмата, правя предварително проучване, определяме домакините и в това проучване влиза: храна, хотел, награди, съдийски и организационни. По толкова видове спорт, ние сме на обществени начала и нямаме щатни длъжности, и го организираме в годината веднъж. Това също е модел, както се прави олимпиада - олимпийска система. Всеки един турнир трае по три дни. Четири спорта, но досега, както бяха 11, близо 1000 човека преминават тия спортове във времето, значи някъде около 20 дни трае нашето първенство".

Федерация за субсидия

Наскоро федерацията по Карате-До обвини бившия спортен министър Свилен Нейков, че е подпомогнал финансово нововъзникнала федерация - по Шотокан Карате-До. Така една група се отделя от федерацията майка и получава 105 000 лв. държавна субсидия през 2012 г. Ръководството на по-голямата федерация е подготвила и сигнал до прокуратурата.

Цонко Колев, член на ръководството на Федерацията по Карате-До: „В Министерството на младежта и спорта е направено криминално нарушение, с което са ощетени българските данъкоплатци за това, че са дадени неправомерно пари на една организация, която се нарича Шотокан организация. В Националната федерация на България по карате съществуват 6 карате стила, които участват във всички състезания на световната, европейската и балканската федерация и са признати от Олимпийския комитет. Проблемът е, че с помощта на държавното ръководство, в лицето на Бойко Борисов, и с помощта на други хора явно, и Свилен Нейков като министър, е лицензирана една група каратисти, които тренират стила Шотокан. Нашият проблем е не Федерацията с нейните членове, нейното ръководство, които между другото са членове на нашия управителен съвет също, но сучат от две майки, това е проблемът".

Кой печели поръчките на федерациите?

И последната пробойна при финансирането на българския спорт - отчетността на изхарчените средства. Когато Дарик попита по Закона за достъп до обществената информацията спортното министерство кои фирми са спечелили поръчките на федерациите, тази информация беше отказана. Аргументът на министерството е, че те не отговарят за това как федерациите харчат парите си. Този отговор не променя практиката държавната субсидия в спорта да изтича в дейности, които ще поддържат практиката да се финансират екзотични спортове, да се създават федерации, чиито ръководства да печелят от субсидии или пък близки фирми да се възползват от едни готови пари.

А за следващата олимпиада, една рецепта за успех, предложена от Пламен Константинов: „Трябва да се каже истината. Според мен е излишно да заблуждаваме хората или да измерваме успехите на политиката ни в областта на спорта с медалите от следващата олимпиада. Някой трябва да излезе и да каже, че в Рио ще имаме нула медали, за да имаме след осем години, за да се започне да се мисли дългосрочно. Всичко друго е, трябва да се финансират някои спортове, които имат в момента успехи или индивидуално спортисти, и дотам. От та нататък голяма част от средствата трябва да отидат в основа".