Започва строежът на Претоварната станция за отпадъци край Балчик
Започва строежът на Претоварната станция за отпадъци край Балчик / Дарик Добрич

Започва строежът на Претоварната станция за твърди битови отпадъци край Балчик, която е вторият обект от проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич.
Символичната първа копка направиха кметът на Балчик Николай Ангелов, зам.-областният управител Даниел Йорданов, кметовете на Шабла и Генерал Тошево - Райна Бърдарева и Димитър Михайлов и представителят на фирмата-изпълнител Христо Христов.

Теренът на площадката се намира до местността Момчил, на около 6 км. от град Балчик. Съоръжението ще обслужва трите Черноморски общини в Добричка област - Балчик, Каварна и Шабла.

Според разчетите на претоварната станция ще постъпват около 12 350 тона отпадъци на година. След извършване на входящ контрол, разделно събраните зелени отпадъци ще се подават директно на площадка за компостиране на място, а смесените отпадъци ще постъпват за механично третиране в производствено хале, в което ще бъде разположена сортираща линия. В процеса на строителството ще се изгради входна зона, в която ще бъдат разположени КПП с кантари, помещения за регистрация, охрана и съоръжение за измиване и обеззаразяване на автомобилни гуми. Ще има още административно-битова сграда с лаборатория, паркинг за автомобили на персонала, производствено хале за механично третиране на отпадъците, площадка за зелено компостиране, локално пречиствателно съоръжение за отпадни води, гаражи с автомивка, ремонтно-механична работилница, както и довеждаща инфраструктура.

„Вярвам, че новата модерна претоварна станция ще изпълни всички изисквания и ще отговаря на очакванията за модерно европейско съоръжение, което ще благоприятства запазването на чиста околна среда в района”, посочи по време на церемонията зам.-областният управител Даниел Йорданов.

Кметът на Балчик Николай Ангелов припомни, че първоначално проектът за управление на отпадъците в Добричка област предвиждаше само една претоварна станция край Тервел. Преди година и половина е решено такова съоръжение да има и край Балчик. „Успяхме за това кратко време да преминем през много процедури, имаме избран изпълнител и се надявам, че напролет тук наистина ще започнат да се събират отпадъците от трите Черноморски общини”, посочи Ангелов.

Започва строежът на Претоварната станция за отпадъци край Балчик
netinfo

Освен това община Балчик се надява до края на годината да получи финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС за реализиране на проект за рекултивиране на старото общинско сметище.
„Балчик има одобрен проект по ПУДООС и искрено се надявам, че  Министерството на околната среда ще изпълни своето обещание тези одобрени проекти да бъдат финансирани до края на годината”, отбеляза Ангелов. По думите му, ако това се случи огромната камара боклуци, която сега загрозява района ще изчезне. Кметът пожела следващата стъпка по управление на отпадъците да бъде свързана с изграждане на завод за преработка на отпадъци, защото според него това е правилният път, по който трябва да се върви.

Строежът на Претоварна станция -Балчик е част от мащабния проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”.  В рамките на този проект през септември започна строежът на регионалното депо край село Стожер. Новото съоръжение ще обслужва всички общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево. Планираният период за експлоатацията му е 30 години.

Общата стойност на проекта е 38 877 375 лв., от които 36 933 506 лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Собственият принос на партньорите е на 1 943 868 лева.