13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн. лв.
13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн. лв. / Darik News
13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн. лв.
67630
13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн. лв.
  • 13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн. лв.

Първата копка за т. нар. Воден проект на Димитровград направиха днес кметът  на общината Иво Димов, началникът на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев и представителят на консорциума-изпълнител на ремонтните дейности инж. Георги Станилов. 13 274 504 лв. е стойността на разработката, като от кохезионния фонд са 10 133 225 лв., 2 533 306 лв. е националното съфинансиране и участието на общината- 607 972 лв. Предвижда се реконструкция на главните канализационни колектори за отвеждане на отпадъчните води на град Димитровград - Десен бряг.

13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн лв
netinfo

Около 38 000 жители на Димитровград ще се ползват от новата канализация и около 17 000 – от водоснабдяването с новите полипропиленови тръби. Ще бъдат подменени 4 219 метра канализационна мрежа по 13 улици: бул. „Христо Ботев”, бул. „Оборище”, ул. „Първи май”, под жп линията, ул. „Хан Аспарух”, ул. „Васил Петлешков”, бул. „Д. Благоев”, ул.”Гоце Делчев”, ул.”Ангел Кънчев”, ул. „Георги Иванов”, ул. „Цар Симеон”, бул. „Стефан Стамболов”, ул. „Захари Зограф” и ул. „Пети ноември”. В разработката е предвидено изместване и подмяна на съществуващата водопроводна инфраструктура с обща дължина 1 917 метра по 9 улици, която ще бъде засегната от полагането на новата канализация: бул. „Хр. Ботев”, ул. „Оборище”, ул. „Първи май”, ул. „Хан Аспарух”, ул. „Васил Петлешков”, ул. „Гоце Делчев”, ул. „Ангел Кънчев”, ул. „Цар Симеон” и ул. „Пети ноември”.

13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн лв
netinfo

До 31 декември 2014 г. е срокът за изпълнение. Водният проект, започнат още през 2006 г.,  ще осигури максимално натоварване на новоизградената пречиствателна станция за отпадни води, която до момента работи с половината от капацитета си, ще подобри качеството на водите, ще елиминира замърсяването на река Марица и подземните води, ще намали риска за здравето на населението, флората, фауната и трансграничното замърсяване по поречието на реката и не на последно място- ще реши дългогодишните проблеми с наводнените къщи на хората от кварталите Раковски и Габера при обилно снеготопене и дъжд, обясняват от община Димитровград. В същото време това няма да доведе до увеличение в цените на водата, уверяват от администрацията и местното ВиК дружество.

13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн лв
netinfo

Договорът за изпълнение на т. нар. Воден проект бе подписан в министерството на околната среда и водите от кмета Иво Димов в началото на ноември миналата година. Изпълнението днес стартира от ул. „Гоце Делчев”, ще продължи към бул. „Благоев” през „Васил Петлешков” по „Хан Аспарух” през жп линията до „Първи май”, „Оборище” и „Христо Ботев”.

13 улици на Димитровград във Водния проект за 13 млн лв
netinfo

В разработката са предвидени и средства за асфалтиране на разкопаните пътни участъци. Това обаче ще стане напролет, когато времето позволява да се асфалтира, уточни днес кметът Иво Димов. Той определи Водният проект, като най-мащабния след изграждането на Димитровград и благодари на всички, участвали в отделните му етапи от 2006 г. до момента на първата копка днес.