Атакуват оглавената от Кирил Йорданов асоциация
Атакуват оглавената от Кирил Йорданов асоциация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първата атака срещу Асоциацията на българите по света след избирането на Кирил Йорданов за председател не закъсня. Във „Фейсбук” се появи отворено писмо, адресирано до бившия кмет на Варна,  от името на неправителствената организация „Българи в Чужбина”. Тя се разграничава и поставя под въпрос легитимността на асоциацията.

Официалното НИ становище е, че действията Ви (респ. на Вашата асоциация) не са съгласувани с желанията и исканията на мнозинството наши сънародници зад граница, поради което се разграничаваме КАТЕГОРИЧНО И НЕДВУСМИСЛЕНО от информацията, която разпространявате из медийното пространство в България, че Вие и поверената Ви асоциация НИ ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ за каквото и да било пред когото и да било! (Тълкуванието на името, подбрано от Вас се подразбира от само себе си, което в този си вид е подвеждащо).  За да не се правят грешни аналогии и с оглед на предположението, че може би наистина извършвате някаква обществено полезна дейност сред общностите ни в съседни на България държави, Ви препоръчваме да промените името на асоциацията си, в синхрон с Вашето лого и съответстващо на периметъра на действие на същата (например „Асоциация на Българите в Западните Покрайнини”).

Във връзка с горното най- горещо Ви съветваме да ни потърсите за контакт, в противен случай ще предизвикаме обществен дебат по темата.

С оглед предотвратяване разпространението на невярна или подвеждаща информация, заблуждаваща обществеността в България и извън нея считаме, че позицията ни ще бъде взета под внимание, съпроводено и с реални стъпки от Ваша страна за информиране на съответните правителствени организации и националните медии за изчистване на недоразумението”, се заявява в писмото (запазен е атентичният правопис - б. ред.).

Под отвореното писмо не са посочени имената на хора, които са го подкрепили. Страницата на „Българи в Чужбина” във „Фейсбук” е регистрирана на 4 ноември, като липсва информация за организацията. Единствените публикации на стената са свързания с отвореното писмо до Кирил Йорданов.