Деца и учители от СОУ В. Благоева участваха в партньорска среща в Испания
Деца и учители от СОУ В. Благоева участваха в партньорска среща в Испания / netinfo

Ученици и преподаватели от великотърновското СОУ "Вела Благоева" участваха в Испания в поредната партньорска среща по проект „ECO-LIVE TV" на секторна програма Коменски от програма "Учене през целия живот". Домакин на събитието от 4 до 9 ноември е била гимназията „LES BLAS INFANTE"  в малкото градче Ел Визо дел Алкор в съцето на Андалусия.

От СОУ "Вела Благоева" са участвали четирима седмокласници и петима учители, заедно с представители от партньорски училища в Гърция и Румъния. Те са били включени в програма, представила културата, историята, образованието, кулинарните традиции, природните забележителности и продуктите, изработени до момента по проекта. Основната му цел е да провокира отговорност и разумно използване на природните ресурси, разбиране на глобалните и локални екологични проблеми.

Участниците са посетили училище по висша конна езда в Херес, разглeдали са забележителностите на Севиля и историческия център на Кармона. Учениците от България, Гърция и Румъния са били настанени в испански семейства. Домакините са организирали цял един ден, в който са споделили типични ястия и кулинарни специалитети, танци и песни от всички партньори.

Всички 85 участници са били приети от младия кмет Мануел Гарсия в сградата на кметството. Българската група е представила кандидатурата на Велико Търново за културна столица и е впечатлила домакините с прекрасни албуми със снимки на града и България, както и с изработените от децата, родителите и учителите подаръци от рециклирани материали.

Екипът на проекта продължава своите дейности и скоро ще бъде създаден електронен албум с постери на тема „Екологични проблеми". През май догодина предстои заключителна среща в Ушак, Турция. Така още петима ученици и двама учители ще се присъединят към отбор „Коменски" на СОУ "Вела Благоева", с който до момента са реализирани 54 ученически и 43 учителски мобилности благодарение на трите поредни проекта по програма „Коменски".