Епископ Игнатий твърди, че митрополит Кирил е бил удушен
Епископ Игнатий твърди, че митрополит Кирил е бил удушен / снимка: Нова телевизия

"Митрополит Кирил направи всичко възможно митрополит Николай да не стане патриарх". Това заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия Проватският епископ Игнатий. Според него митрополит Кирил е бил убит чрез удушаване, а не се е бил удавил. Той изтъкна редица версии за смъртта на Варненския митрополит.

Епископ Игнатий заяви, че най-вероятно някой потулва истината за смъртта на митрополит Кирил. Той поясни, че Кирил често се е обаждал на Галактион и му е казвал, че се страхува, че някой може да посегне на живота му.

"Аз съм разсъждавал върху много версии. Най-вероятната е всички конфликти покрай патриаршеския избор. Това е нещо много важно - изборът на патриарх на цял един народ. Има хора, които си правят сметки с десетки години напред", заяви епископ Игнатий. По думите му интересът към тази институция е огромен, защото чрез патриарха се разпределят властите и на земята.

Отец Недялко Стоянов от Варненската митрополия, приближен на епископ Борис, се включи по телефона, за да коментира касирането на вота за Варненски митрополит. Припомняме, че Борис и Игнатий са двамата основни претенденти за поста на починалия митрополит Кирил. Отец Стоянов обаче категорично отрече вероятността по време на вота да е имало купуване на гласове.

NovaNews.bg