Повече от половината фирми ще дадат коледни бонуси на служителите си
Повече от половината фирми ще дадат коледни бонуси на служителите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече от половината фирми ще дадат коледни бонуси на служителите си
68817
Повече от половината фирми ще дадат коледни бонуси на служителите си
  • Повече от половината фирми ще дадат коледни бонуси на служителите си

56 на сто от фирмите ще дадат коледни бонуси на всички свои служители. Това показват данните от непредставително проучване на Българската стопанска камара, проведено в периода 25.11.2013 - 6 декември 2013 г. сред 410 компании, съобщиха от Камарата. Проучването сочи, че 22 на сто от фирмите няма да стимулират служители си, а 10 на сто ще насърчат за Коледа само определени работници.

43 на сто от фирмите няма да променят размера на бонусите в сравнение с 2012 г., 30 процента ще дадат по-голям стимул в сравнение с миналата година, а 18 на сто ще дадат по-малко. Значителна част от мениджърите, участвали в допитването (73 на сто) предпочитат финансовия стимул, а около 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. Близо 10 на сто планират да предоставят на служителите си ваучери за храна и напитки.

„Разбира се, по-голямата част от тези бонуси са с финансово измерение, но далеч не достигат размера на една заплата. Преобладаващите бонуси са до 20% от една средна брутна работна заплата. На второ място са до 50%, а една малка част - пълна заплата. Даже има една много малка част, в която бонусът надхвърля месечната заплата”, коментира пред Нова телевизия Камен Колев, който обобщи резултатите от анкета на Българската стопанска камара.

„Стремежът на работодателите е всички да бъдат поощрени, но разбира се, индивидуалният принос определя колко ще е размерът на това поощрение”, допълни Колев. Експертът отбеляза и че се забелязват положителни тенденции в икономиката, които определят не малкия процент на работодателите, които са склонни да дадат коледни бонуси.

Като условие за стимулирането на служителите за Коледа, работодателите поставят добрите финансови резултати (48 на сто). За 26 на сто финансовите резултати не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника. Почти половината от запитаните работодатели (47 на сто) са готови да заделят до 20% от размера на заплатата за коледен бонус.

38% могат да стимулират служителите с до половината от работната заплата, 6% могат да дадат повече от 100% от заплатата на служителите си. 45 на сто от анкетираните работодатели използват коледните бонуси, за да стимулират добрите си служители. Освен тях, малко над 30 на сто ще спазят и традицията всяка година да дават подаръци за Коледа на работниците. 17% от работодателите използват коледните бонуси като начин да се сплоти екипът на фирмата.

Резултатите от допитването показват още, че в 42% от анкетираните фирми броят на хората не се е променил през тази година. По равно (29%) са назначили или освободили хора.

Малко над половината от участниците (54 на сто) от фирмите са в сферата на услугите, 30 на сто - в търговията. Повече от 60% от фирмите, които са се включили в анкетата, работят основно за вътрешния пазар. Близо 30% от компаниите работят и за вътрешния и за външния пазар, и са основно международни компании.