За да не живеем ден за ден
За да не живеем ден за ден / netinfo
Българската Коледа: За да не живеем ден за ден
68879
Българската Коледа: За да не живеем ден за ден
  • Българската Коледа: За да не живеем ден за ден

Все повече деца страдат от различни очни заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат излекувани именно в ранната детска възраст. Разбира се, само ако бъдат открити навреме. В противен случай следва тежка инвалидизация на тези деца.

„Просто живеем ден за ден в момента. И нямам време да мисля, разбирате ли", започва разказът на Донка Радева, майка на едногодишния Кристиян, който има проблеми със зрението. По данни от регистъра на раждаемостта у нас през 2012 година са родени 64 800 деца, от които 6124 са с различна степен на недоносеност.

Едно от заболяванията, което се проявява нерядко при недоносените деца, е ретинопатията. Ако тя не се диагностицира навреме, може да доведе до тежка инвалидизация при малчугана, а именно трайна и необратима слепота. По-късно отколкото трябва е установено увреждането в зрението и на малкия Кристиян.

„Правили сме седем пъти опити ин витро. Детето се роди в шестия месец, като тежеше 750 грама. Три месеца лежа в кувьоз с  много проблеми, на косъм беше животът му. Оцеля, но с увреждания на окото. И двете му очи са увредени, но едното е много силно увредено. Не може да свърши необходимите неща за годините си. Ходим на раздвижване, защото той е на годинка вече, но всъщност нищо не може да прави", казва майката.

Най-важното е новороденото да се прегледа от офталмолог не по-късно от едно до три денонощия след раждането. В противен случай ретинопатията преминава в следващия си стадий на развитие, категорични са специалистите. Всяко недоносено дете, което страда от заболяването в първи или втори стадий пък подлежи на преглед през една или две седмици, в зависимост от промените в окото. За жалост, това не се е случило при Кристиян Радев.

"При нас сигурно съдбата така е казала", казва простичко майка му. Детето се е родило на 21 ноември миналата година а прегледът при офталмолози е трябвало да бъде извършен покрай коледните и новогодишни празници и те не са го гледали заради почивните дни и критичният момент е настъпил именно тогава, казва Донка.

Сега, това, от което Кристиян се нуждае на всяка цена, са процедурите по раздвижване. Добре е обаче те да са ежедневие. Ако се извършват обаче всеки ден, то се оказва, че Здравната каса покрива едва една трета от тях. В останалите дни от месеца, семейството на малчугана е принудено да заплаща по 25 лева дневно.

Майката обяснява, че имат право на клинична пътека с направление за две седмици, което всъщност са десет дни, а останалите трябва да бъдат заплатени от семейството, тъй като детето има нужда от раздвижванията всеки ден. "Държавата така е преценила, джипито дава направление и така. А нуждата е всеки ден", обяснява тя.

При децата с увредено зрение целта на „Българската Коледа" в тазгодишната си инициатива е да осигури необходимата апаратура за осъществяване на скрининг на новородените във всеки областен град. Необходими са също така дигитални системи за очни изображения за университетските болници в Стара Загора и Плевен. В детските отделения на областните болници липсват апарати за диагностика и лечение на кривогледство. При голяма част от болните малчугани е необходима и оперативна намеса, допълват специалисти. Водещо тук е детското очно отделение на Александровската болница. То обаче също се нуждае от апаратура.

Помагайки за закупуването на необходимата техника, дарителите на „Българската Коледа" ще дадат възможност зрението на децата да бъде спасено. Поне занапред.

Дарения могат да се правят чрез SMS на кратък номер 1117 за мобилните оператори, както и с обаждане на 09001117 за всички фиксирани оператори.