Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на жителите за търпението
Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на жителите за търпението / DarikNews.bg
Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на великотърновци за търпението
68943
Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на великотърновци за търпението
Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на великотърновци за търпението
  • Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на великотърновци за търпението
  • Прерязаха лентата на водния проект, кметът благодари на великотърновци за търпението

Средствата на Община В. Търново и всички останали общини, реализирали проекти по Оперативна програма „Околна среда”, ще бъдат възстановени изцяло. Дори и да има временно затруднение по паричните потоци от Европейската комисия, те ще бъдат поети от бюджета. Това каза във В. Търново заместник- министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. По-рано днес той се включи в официалната церемония по повод успешното завършване на водния проект на Община Велико Търново. По неговите думи  обновената инфраструктура не означава автоматично по- ниски цени на водата, тъй като трябва да се начислява амортизация. По-големият ефект е непрекъснатостта на услугата и сериозното редуциране на загубите на вода по мрежата.

Чуйте го в първия звуков файл.

Първоначално проектът беше на стойност  43 560 616 лева. След проведените тръжни процедури, довели до намаляване стойността на строителството, проектът е реализиран за 33 919 457 лева, а участието на общината  е 338 000 лева. По проекта е изградена 17 километра нова водопреносна мрежа, припомни кметът Даниел Панов. Той благодари на гражданите и гостите на В. Търново за проявеното търпение по време на работата и на строителите за свършеното.

Градоначалникът съобщи, че общината е спечелила втори проект по ОП „Околна среда” за над 40 млн. лв., с който ще бъдат подменени водопроводите в индустриалната зона и ще бъде изградена нова пречиствателна станция за отпадни води. Неговата реализация ще започне през 2014 година.

Повече от Даниел Панов във втория звуков файл.

Кметът на Община Велико Търново получи чек от Цветан Енчев- началник на кабинета на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, за намаляване на течовете в размер на 665 000 куб. м. годишно. „Завършването на проекта беше свързано с много трудности, но ползите за хората през следващите 40 години ще бъдат значими”, каза областният управител инж. Георги Рачев. Той, кметът Даниел Панов, земестник- министър Симидчиев и Цветан Енчев прерязаха лентата на новите съоръжениея.