Хиляди привърженици на управляващите в Украйна се готвят за митинг в Киев
Хиляди привърженици на управляващите в Украйна се готвят за митинг в Киев / снимка: БГНЕС

Няколко хиляди привърженици на управляващата Партия на регионите в Украйна се събраха в центъра на Киев и постепенно се изтеглят в колони към Мариинския парк, където са разпънали палатки симпатизанти на властта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Дошли сме да подкрепим президента Виктор Янукович, заяви за агенцията участник в акцията. "Украйна има нужда от спокойствие и работеща икономика", подчерта друг. Демонстрантите носят национални знамена и плакати с имената на своите области и градове.

Преди три седмици в Украйна започнаха антиправителствени протести след решение на правителството да не подпише подготвено споразумение за асоцииране с ЕС. Опозиционери настояват за оставка на кабинета и на президента.

Около пладне се очаква поддръжниците на Янукович да тръгнат към Европейския площад, където е насрочен митинг на Партията на регионите под наслов "Да опазим Украйна - общата си Родина". Очаква се акцията да продължи и утре, а после според организаторите ще стане безсрочна, добавя ИТАР-ТАСС. Европейският съюз се тревожи от ситуацията в Украйна, най-вече защото "изпуска една доста евтина, да не кажем безплатна добавка към печалбите, особено в сегашната криза", заяви днес пред телевизия Росия-24 руският външен министър

Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс. Той посочи и друга, "идеологическа" причина: "Мислещите с категории или-или и онези, които поставяха като главна задача на целия проект Източно партньорство да откъсне нашите съседи от Русия, макар изкуствено и с шантаж, видяха, че нещата не са толкова прости".

Русия и партньорите й от ЕС със сигурност ще имат на тази тема, доста сериозен разговор, отбеляза Лавров. "Надявам се партньорите ми да се отнесат честно към него, без да го избягват под един или друг предлог", добави руският министър.