Либийци заплашват с нова революция
Либийци заплашват с нова революция / netinfo

Няколко десетки либийци протестираха в центъра на Триполи срещу решението на Генералния национален конгрес (ГНК) да удължи мандата си до края на 2014 г. Те демонстрираха на Площада на мъчениците, скандирайки лозунги срещу решението на ГНК, взето в понеделник.

През юли 2012 г. либийците избраха ГНК в хода на първите им свободни избори след свалянето и убийството на диктатора Муамар Кадафи, управлявал страната 40 години. На ГНК бе даден срок от 18 месеца да преведе страната през преходния период, който трябваше да приключи с провеждането на общи избори, след като конституцията бъде одобрена.

Мандатът на институцията изтичаше през февруари 2014 г., но в понеделник висшият орган на държавата го удължи до края на годината, отбелязва БГНЕС. В петък демонстрантите скандираха: „Никакво удължаване” и „Ще вдигнем друга революция, ако има удължаване”.

Политическата класа се противопоставя на всяко удължаване на мандата. Тя смята, че преходът трябва да се ускори и трябва по-бързо да се изградят стабилни институции, за да може страната да противодейства на хронични проблеми със сигурността, които я разяждат.