Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни
Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни
69381
Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни
  • Новият Наказателен кодекс с по-леки наказания за жестокост над животни

Наред с всички останали промени проектът за нов Наказателен кодекс предвижда и намаляване на наказанията за хора, извършили насилие над животни или организиращи и участващи в боеве с животни.

От правосъдното министерство обясниха, че причината за това е общият дух на новия Наказателен кодекс, който предвижда по-малки наказания за извършваните престъпления като цяло, а идеята е престъпниците да не се чувстват обречени и да имат възможност да се превъзпитат.

Явор Гечев от природозащитната организация „4 лапи" смята, че новият закон е крачка назад и до голяма степен декриминализира насилието над животни: „По отношение на насилието над животни нас ни притеснява от една страна намалените санкции, там вече санкцията е до две години. От друга страна ни притеснява това, че го няма общият състав за насилие срещу животни. Досега имаше общ състав: противозаконно причиняване на тежко или трайно увреждане, или смърт - това беше общият състав и следваха квалифицираните състави. Сега общият състав отсъства и са останали само квалифицираните състави. Примерно, ако в мазето си душа котки, това, може би, няма да бъде престъпление, защото не попада в категорията на квалифицираните състави".

По думите му с готвените промени се връщаме на ниво от преди няколко години, когато се е водил дебатът дали насилието над животни трябва да бъде квалифицирани като престъпление или не: „С така написани членовете в Наказателния кодекс, касаещи насилието над животни, те ни връщат в изходна позиция от 2010 година".

Причините за по-ниските наказания, които ще се налагат за извършено насилие над животни, са свързани с цялостната политика на новия Наказателен кодекс към намаляване на наказанията за всички престъпления.

Повече за духа на Наказателния кодекс обясни Мария Филипова, експерт в Министерството на правосъдието: „При завишаването би се оставило едно чувство за безнадеждност на осъдения, когато на него му се наложи едно наказание, което не му дава възможност той да има чувство, че може да се поправи, да се превъзпита, когато в него се остави чувството за безнадеждност. Именно за това са намелени цялостно наказанията и за другите престъпления".